Hoe zorg je goed voor je gebit rondom maaltijden?

Het is heerlijk om te genieten van maaltijden! Of je ze nu zelf bereidt of uiteten gaat: dat kan natuurlijk allemaal.

Maar let er wel op dat je rondom de maaltijden goed voor je gebit zorgt. Wat zijn nu belangrijke tips voor gebitsverzorging? Lees verder voor tips en tricks.

Blij met je gebit

Allereerst is het goed om vast te stellen of je tevreden bent over je gebit. De reden? Dit maakt het makkelijker om je tanden goed te verzorgen. Wie blij is met het gebit, wil er immers goed voor zorgen. En verzorging is ook eenvoudiger, bijvoorbeeld als je rechte tanden hebt. Dat niet alleen, je kunt zo ook nog meer genieten van je eten. Je hebt immers minder snel pijn of andere problemen met je gebit. Etensresten blijven minder gauw tussen je tanden zitten met een mooi, recht gebit. Kies daarom voor verbetering als je op het moment nog niet helemaal tevreden bent! Jij weet zelf het best waar die eventuele verbetering ‘m precies in zit. Ook een tandarts kan je hierover adviseren, mocht je twijfelen of vragen hebben.

Mond reinigen

Het is belangrijk om je mond goed te reinigen. Juist rondom maaltijden! Bepaalde ingrediënten kunnen je gebit namelijk aantasten. Met tanden poetsen voorkom je al de nodige problemen en houd je je mond schoon. Dit is voor iedereen belangrijk, maar al helemaal als je een beugel draagt om je tanden recht te laten zetten. Je hoeft trouwens niet voor een traditionele slotjesbeugel te kiezen. Draag liever een onzichtbare beugel, voor een discrete manier van tandcorrectie. Zo’n beugel kun je volledig uit je mond halen en vervolgens eenvoudig reinigen. Poets de tanden met een elektrische tandenborstel en met goede tandpasta. Zo verwijder je de meeste voedselresten en andere aanslag op de tanden. Doorgaans is twee maal per dag poetsen voldoende: aan het begin en aan het einde van de dag. Heb je toch het idee dat je mond niet fris aanvoelt na een maaltijd? Een keertje extra poetsen kan natuurlijk geen kwaad.

Wacht met poetsen

Poets je je tanden tussen de maaltijden door? Dan is het wel belangrijk om even te wachten. Laat minstens een half uur zitten tussen eten en poetsen. Zuur en andere onderdelen in eten en drinken verzachten namelijk je tandglazuur. Ga je meteen poetsen, zodra je de maaltijd achter de kiezen hebt? Dan beschadig je het glazuur. Door even te wachten, wordt je glazuur eerst weer harder. En daarna kun je prima de tanden poetsen! Voordat je ’s ochtends de deur uitgaat, is het dus handig om dit te plannen. Eet eerst een maaltijd, maak je dan klaar, en poets pas op het allerlaatste moment je tanden. Dit is vaak de meest praktische oplossing.

Spoelen maar

Het helpt ook om je mond even te spoelen als je na een maaltijd de tanden gaat poetsen. Zo haal je alvast de nodige etensresten weg en is het poetsen efficiënter. Spoel je mond ook gerust als je niet je tanden gaat poetsen. Je geeft etensresten zo minder de kans om je gebit aan te tasten. Ook ontstaat er minder tandplak in de mond. Je neutraliseert met het spoelen verder meteen de zuurgraad in je mond na eten of drinken.

Aanvullende tandverzorging

Hoewel je met tanden poetsen al veel doet voor je gebit, is ook aanvullende tandverzorging nodig. Flos of stook daarom regelmatig. Met de tandenborstel haal je namelijk niet alles weg. Heb je na maaltijden etensresten tussen de tanden zitten? Dan is even de tanden stoken natuurlijk sowieso een uitkomst. Neem dus altijd tandenstokers mee, ook als je onderweg bent. En flos of stook tevens standaard eenmaal per dag. Of je dat nu ’s ochtends of ’s avonds doet, maakt niet veel uit. Als het maar past in jouw schema.

Natuurlijk wil je goed voor je gebit zorgen! Aan het begin en aan het eind van de dag, maar ook rondom de maaltijden die je nuttigt. Deze tips maken het eenvoudig om je gebit netjes te onderhouden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.