Smaakstoffen van invloed op eetgedrag

Smaakstoffen van invloed op eetgedrag  Een combinatie van smaakstoffen is van doorslaggevende invloed op ons eetgedrag. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat inname van bepaalde smaakstoffen ervoor zorgt dat we vervolgens meer of minder voedsel tot ons nemen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door met Maastricht UMC+ en heeft waardevolle informatie opgeleverd over het proces van voedselinname.  De mens is in staat om vijf verschillende smaken met de tong te onderscheiden. Dat zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Met name die laatste, umami, is het minst bekend. Deze smaak kan het best worden omschreven als ‘hartig’ en komt van nature in veel etenswaren voor die vrij glutamaat bevatten. Voorbeelden hiervan zijn tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. Dat we smaken kunnen onderscheiden met behulp van de receptoren op onze tong, is algemeen bekend. Veel minder bekend is echter dat dergelijke receptoren zich ook in de dunne darm bevinden. Ze hebben daar niet dezelfde functie, maar ze zijn net zo goed in staat om de verschillende smaken te onderscheiden. Bij een groep gezonde vrijwilligers werd de proef op de som genomen. Zij kregen smaakstoffen via een sonde rechtstreeks in de dunne darm. Vervolgens werd hen een warme maaltijd voorgezet. Gebleken is dat de personen aan wie een combinatie van zoet, bitter en umami in de vorm van smaakstoffen in de dunne darm werd toegediend, vervolgens minder van de maaltijd aten. Ten opzichte van de personen in de controlegroep namen ze gemiddeld ongeveer 60 kilocalorieën minder tot zich. Er is ook op gelet of de smaakstoffen wellicht zelf extra kilocalorieën bevatten, maar dat bleek niet het geval te zijn. De conclusie luidt derhalve dat met een bepaalde mix van smaakstoffen de behoefte aan voedsel enigszins kan dalen. Een belangrijke ontdekking, die het wellicht voor de toekomst mogelijk maakt om capsules te ontwikkelen waarin precies die mix van smaakstoffen vertegenwoordigd is. Door het innemen van een dergelijke capsule zou de neiging om (te)veel te eten dus kunnen worden onderdrukt, in de strijd tegen de overtollige kilo’s. Een leuke website over smaken, speciaal gemaakt voor leerlingen in het basisonderwijs, is http://www.smaaklessen-online.nl.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.