Schrikbeeld van de zorgsamenleving

Angst voor het coronavirus kan leiden tot een zorgsamenleving; een worstcasescenario dat het best bestreden kan worden met een nationaal gezondheidsplan.

“Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug”, nooit gedacht dat ik alcoholist André Hazes nog eens zou aanhalen in een stuk over gezond leven. Angst is een slechte raadgever en dat geldt zeker voor politici. De zorg is belangrijk, een zorgsamenleving verschrikkelijk. Ik roep daarom politiek en samenleving op het gezonde verstand te gebruiken. Ter inspiratie van mensen die zich niet laten leiden door angst, maar hun motivatie vinden in uitdagingen schreef ik het manifest "Beweging voor gezondheid". Dit is de aangeklede inleiding.

Doemscenario van de zorgsamenleving

In een zorgsamenleving doet de overheid er alles aan maximale zorg te bieden aan degenen die dat nodig hebben, ongeacht hun leefstijl, leeftijd en de daaraan verbonden kosten. Nu zijn de overheidsuitgaven op zorg al onbetaalbaar. Het CBS becijferde in 2019 dat de zorgkosten bij een ongewijzigd beleid per Nederlander in 2040 jaarlijks oplopen tot 11.000 euro. Wanneer we kiezen voor een samenleving aan het zorginfuus werken we alleen nog om de zorg betaalbaar te houden, onderwijs aan te bieden, de infrastructuur in stand te houden en onze defensie op minimale sterkte te houden. Cultuur, sport, natuur, woningbouw en het in stand houden van onderzoeksinstituten niet verbonden aan ziekenzorg, worden onbetaalbaar. 

 Het CBS becijferde in 2019 al dat de zorgkosten bij een ongewijzigd beleid per Nederlander in 2040 jaarlijks oplopen tot 11.000 euro

Gezondheidsvaardigheden

In mijn manifest “Beweging voor gezondheid”, pleit ik voor de keuze van een vitale samenleving, waarin mensen -van de wieg tot het graf- gezondheidsvaardigheden leren. Voor de notoire levensgenieter, ongelooflijk saai, voor de kwaliteit van leven en de overheidsfinanciën essentieel. Gezonde mensen zorgen voor een vitale samenleving: minder geweld, minder zorgconsumptie, meer begrip, geduld en zelfreflectie. In de vitale samenleving gaat de zoete koekjesbakker failliet, zijn kleinere ziekenhuizen nodig en is een vliegvakantie uitzondering. Het gaat niet om meer maar beter.

Voor de notoire levensgenieter, ongelooflijk saai, voor de kwaliteit van leven en de overheidsfinanciën essentieel.

Het gaat niet om economische groei maar de dingen die we samen doen voor optimaal samenleven. Economische groei kan daarvan het gevolg zijn. Voor de een klinkt het als een sprookje, voor de andere is het wellicht een schrikbeeld. In mijn visie is dit niet alleen mogelijk, maar onvermijdelijk. Op welke termijn is afhankelijk van politieke keuzes.

In hoeverre zijn politici in staat hun huidige denkbeelden in te ruilen voor nieuwe inzichten? Hun achterban tegen te spreken en een duurzame visie ten toon te spreiden? De urgentie ons samenleven te veranderen was nog nooit zo groot. Politieke moed is vereist. Het is tijd voor fundamentele verandering.

Gezonde mensen zorgen voor een vitale samenleving: minder geweld, minder zorgconsumptie, meer begrip, geduld en zelfreflectie.

Stellingen:

In mijn manifest “Beweging voor gezondheid” sta ik voor stevige stellingen. Niet om stoer te doen, maar omdat ik ervan overtuigd ben dat de voorgestelde keuzes noodzakelijk zijn onze maatschappij een samenleving te laten blijven.

  • We kiezen voor solidariteit op het thema gezond leven en afscheid nemen van de solidariteit in het zorgstelsel.
  • We maken gezondheid weer eigendom van mensen, niet van de ziekenzorg of farmacie.
  • We behouden de regie over ons leven door te kiezen voor een hogere kwaliteit van leven. Dit verlaagt de zorgkosten, is goed voor lichaam en geest.
  • We streven niet langer naar geluk, maar nemen genoegen met een betekenisvol leven.
  • We leven in het nu en maken plannen voor een duurzame toekomst.

Het manifest kan door belangstellenden (gratis) worden aagevraagd.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.