Relatietherapie EFT wèrkt

Overal waar 'tè' voor staat is niet goed

Als ze de praktijk binnenkomen is mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Hij is goed gekleed in een zakelijk maatpak. Zij is mooi op een ongedwongen en sportieve manier. We beginnen het intakegesprek voor relatietherapie en het valt me op hoe beleefd ze zijn. Netjes verwoorden ze waarom ze tijdelijk niet meer bij elkaar wonen ondanks vele jaren huwelijk. Het is tè beleefd voor een echtpaar in relatiecrises. En ik denk aan de wijze woorden van mijn moeder: “Overal waar tè voor staat is niet goed”. Beschaafd en welbespraakt gaan deze man en vrouw met elkaar in discussie. Maar tè beleefd is de dood in de pot van iedere relatie. Er is nooit ruzie geweest, nooit een onvertogen woord gevallen, nooit met deuren geslagen en nu is de liefde in slaap gesust. Ik ben geen voorstander van escalatie en ruzie maken is er in vele gradaties, maar liefde is als vuur. Het houd je warm en je kan je eraan branden. Dat is geen opzet van het vuur, maar de aard ervan. Zo is het ook met de liefde. Als er nu en dan geen ruzie, geen passie is, houdt ook de warmte van de liefde op. Dan wordt het stil en koud. Jezelf durven laten zien We gaan aan het werk en in de therapiesessies die volgen komen we erachter hoe deze echtgenoten elkaar willen sparen. Achter de beschaafde façade schuilt verdriet, boosheid en onmacht, die binnen worden gehouden. Ze ontzien elkaar en zijn in een patroon vervallen waarin de eigen behoeften naar de achtergrond zijn verdwenen om de relatie comfortabel en harmonieus te houden. Op termijn een onmogelijke opgave die ten koste van henzelf is gegaan... Want het lijkt zo makkelijk als je het leest of vertelt, maar doe het maar eens; je kwetsbare zelf met alle twijfels en onvolmaaktheden aan de ander laten zien. Daar is moed voor nodig. Heel veel moed. Omdat dan ineens kan blijken dat je anders in elkaar steekt dan de ander dacht, of dat je andere dingen nodig hebt dan je partner ooit van jou had verwacht...

Relatietherapie EFT wèrkt

Er breekt een tijd aan dat de verhouding op scherp wordt gezet. En het duurt niet lang of bij een volgende sessie vertellen deze man en vrouw dat ze met elkaar ruzie hebben gemaakt. Echte ruzie. De tijden van 'tè' zijn voorbij en ik ben als relatiecounselor weer overtuigd van de werkzaamheid van EFT. Deze relatietherapie, voluit Emotionally Focused Couple Therapy genoemd, heeft een simpele boodschap: Begin er bij relatiecrises niet aan om beter te leren onderhandelen met je partner, je vroege jeugd te analyseren, grote romantische gebaren te maken of te experimenteren met nieuwe seksuele standjes. In plaats daarvan kan je als mens beter inzien en toegeven dat je emotioneel gehecht bent aan je partner. Dat je de hechting met elkaar nodig hebt om als mens in de buitenwereld te kunnen functioneren. Met EFT als belangrijkste instrument richt ik mij als relatiecounselor op het smeden en versterken van die emotionele band tussen partners. Daardoor kunnen relaties uitgroeien tot een volwassen en liefdevol partnerschap waarbij beiden voor elkaar openstaan en toegankelijk zijn. Inclusief alle mooie- en minder mooie eigenschappen. Pas dan heb je als geliefden de mogelijkheid elkaar diep lief te hebben. Dit is een geanonimiseerd voorbeeld over EFT uit Psychopraktijk Van der Linden van Hanneke van der Linden, coach en counselor in Beverwijk. Voor meer informatie over Emotionally Focused couple Therapy: www.eft.nl Voor meer informatie over Psychopraktijk Van der Linden in Beverwijk: telefoonnummer 0251.222369.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.