Recepten van huisartsen vaak onjuist

Recepten van huisartsen vaak onjuist Recepten voor medicijnen, uitgeschreven door huisartsen, blijken veel fouten te bevatten. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP, beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers) meldt dat elk jaar ongeveer 10 miljoen (!) recepten van huisartsen door apothekers worden aangepast.

Recepten van huisartsen vaak onjuist

Recepten voor medicijnen, uitgeschreven door huisartsen, blijken veel fouten te bevatten. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP, beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers) meldt dat elk jaar ongeveer 10 miljoen (!) recepten van huisartsen door apothekers worden aangepast. Het cijfer wordt door de apothekers aangegrepen om een campagne te starten die het belang van een begeleidingsgesprek moet benadrukken. Over die begeleidingsgesprekken is de laatste tijd veel te doen geweest. Sinds 1 januari 2014 werden de kosten voor deze gesprekken, ongeveer zes euro, apart door de apothekers in rekening gebracht. Dat schoot veel patiënten in het verkeerde keelgat. Niet zelden werd stennis gemaakt aan de balie bij een apotheek en werd het gesprek geweigerd, om goedkoper uit te kunnen zijn. Dat was echter een misvatting, want het gesprek is verplicht; zonder begeleidingsgesprek geeft de apotheker de medicijnen niet mee. De kosten werden overigens voorheen ook al doorberekend, maar vielen niet op omdat ze in de totaalprijs voor de medicijnen waren verwerkt. Per 1 januari 2016 is dat opnieuw het geval, men hoopt hiermee de rust te doen wederkeren. Dat apothekers veel fouten uit de recepten van huisartsen halen, bewijst volgens de KNMP het belang van goede apothekerszorg. Overigens zou het onjuist zijn om de huisartsen slordigheid te verwijten. Vaak gaat het vooral om de gevaren die schuilen in een combinatie van bepaalde medicijnen. De apothekers zijn vrijwel altijd op de hoogte van de meest actuele gegevens over het medicijngebruik van de patiënten en kunnen zo het overzicht bewaren en ingrijpen waar nodig. Dat gebeurt dus dagelijks ongeveer 40.000 keer. In tien procent van de gevallen worden daarmee ernstige complicaties of een opname in het ziekenhuis voorkomen. Daarom wordt dit jaar een grootschalige campagne uitgerold die de patiënten duidelijk moet maken hoe belangrijk het begeleidingsgesprek is. Deze campagne, die op 1 januari is gestart, draagt de titel 'De eerste keer' en omvat onder meer radiospots, posters, social media, een animatiefilm en een wachtkamerkrant met uitleg over het begeleidingsgesprek en verhalen van patiënten. Zo wordt de consument goed geïnformeerd over de noodzaak van het begeleidingsgesprek dat wordt gevoerd wanneer iemand een bepaald medicijn voor de eerste keer voorgeschreven krijgt. De slogan 'De eerste keer... extra veilig!' staat centraal in de campagne. Overigens gaat het niet alleen bij de recepten van huisartsen mis. Jaarlijks overlijden zeker 1.200 mensen in Nederland ten gevolge van het toedienen van onjuiste medicatie, een groot deel daarvan betreft patiënten in het ziekenhuis, waar geen controle op de medicijnen door apothekers is. De animatiefilm over het begeleidingsgesprek van apothekers is op https://www.youtube.com/watch?v=TcugsH_pQLE te bekijken.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.