Pasgeboren baby met infectie hoeft mogelijk niet aan infuus

Liep je kindje bij de geboorte een bacteriële infectie op? Dan is de kans groot dat het niet meer een week lang aan een infuus hoeft te blijven liggen.

Al jaren was het infuus standaard procedure in dergelijke situaties, maar baanbrekend Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat een drankje met antibiotica even effectief is. Daarmee kan de duur van de verplichte ziekenhuisopname gereduceerd worden naar hooguit twee of drie dagen.

Ongeveer negen jaar geleden kreeg kinderarts Gerdien Tramper van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam van een jonge arts de vraag waarom het drankje met antibiotica wel aan de wat oudere kinderen werd toegediend, maar niet aan pasgeboren baby’s. Het was een vraag waarop ze niet direct een antwoord paraat had, maar die haar wel bezig bleef houden. Ze diende een onderzoeksvraag in en dat leidde tot een studie waaraan zeventien Nederlandse ziekenhuizen deelnamen. In samenwerking met neonatoloog René Kornelisse en arts-onderzoeker Fleur Keij werkte Tramper aan het onderzoek, waarvoor 510 pasgeboren baby’s gevolgd werden. Deze baby’s kwamen ter wereld in de periode van februari 2018 tot mei 2021. De onderzoekers toonden aan dat het volstaat om drie keer per dag een druppeltje antibiotica toe te dienen door het in de wangzak van het pasgeboren kindje te spuiten. Dit is een relatief eenvoudige handeling, die ouders zelf thuis kunnen uitvoeren.

Ziekenhuisopname vaak emotioneel

Voor ouders van een pasgeboren kindje kan het best een grote klap zijn, als ze te horen krijgen dat de baby nog niet naar huis mag. Een ziekenhuisopname is om die reden vaak emotioneel. In ons land treft ongeveer duizend tot vijftienhonderd baby’s per jaar dit lot. De ouders kunnen dan juist in die belangrijke eerste dagen niet veel intieme momenten samen beleven. Ook levert het andere problemen op, zoals het missen van kraamzorg aan huis. Het Nederlandse onderzoek heeft internationale aandacht gekregen. De resultaten werden onlangs gepubliceerd door het toonaangevende Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Hoe lang het nog zal duren voordat het toedienen van een drankje met antibiotica het traditionele infuus definitief gaat vervangen, is niet duidelijk. De onderzoekers rekenen zelf op een periode van drie tot vier jaar.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.