Over je heen laten lopen!

Over je heen laten lopen!

Laat je dit gebeuren dat een ander ervoor zorgt dat je doet wat diegene zegt, terwijl je daar geen zin in hebt? Laat je toch over je heen lopen? Lees de onderstaande tips hoe je je rug recht houdt en je grenzen aangeeft. Je verdient beter Je hebt het vast al eens gehoord in je omgeving: 'Weet je, je moet niet zo over je heen laten lopen'! Je weet dat ze gelijk hebben en je hebt geen flauw idee wat je eraan kunt doen. Aan de ene kant vind je het misschien eng om je grenzen aan te geven, om ineens steviger uit de hoek te komen. Aan de andere kant vind je het misschien lastig om te herkennen wanneer je als voetveeg wordt gebruikt. Ik heb laatst iemand in mijn omgeving moeten uitleggen dat het niet normaal is als je ex-partner tegen je schreeuwt en je uitscheldt. Zij was er zo aan gewend dat ze het niet serieus meer nam. Maar ze liet het wel elke dag over zich heen komen. De voetveeg zijn went. En de kans is groot dat je zit verweven in vaste patronen met de mensen die je gebruiken als voetveeg. Hoe doorbreek je deze patronen? En hoe zorg je ervoor dat je de respectvolle behandeling afdwingt die je verdient? De reactie van je omgeving De mensen die over jou heen lopen doen dat omdat:
  • Zij dominante trekjes hebben.
  • Jij een gewillig slachtoffer bent.
Deze mensen lopen wel over jou heen, maar ze lopen niet over alle andere mensen in hun leven heen. En dat komt omdat die andere mensen niet over zich heen laten lopen. Hoe jij je gedraagt, bepaalt hoe anderen zich gedragen tegenover jou. In die zin kun je de mensen in je omgeving beschouwen als een spiegel van jouw innerlijke wereld. Hoe lager jij over jezelf denkt, des te slechter mensen je behandelen. Grenzen worden gerespecteerd Ja, zelfs de mensen die jou als voetveeg gebruiken. Momenteel respecteren ze jouw grenzen niet (dat geldt waarschijnlijk ook voor jou). Maar ze respecteren wel grenzen van andere mensen, van bedrijven en overheden. Grenzen die goed worden bewaakt, worden niet zomaar overgestoken. Als jij beter wordt in het aangeven en bewaren van jouw grenzen, dan wordt je omgeving beter in respectvol met jou omgaan. Behoud je grenzen De persoon in mijn omgeving die regelmatig (telefonisch) werd uitgescholden door haar ex, dacht dat zij geen aandeel had in zijn gedrag. Totdat ik haar de volgende truc uitlegde:
  • Iedere keer als iemand over je grens dreigt te gaan, geef je dit duidelijk en rustig aan.
  • Je blijft kalm en rustig en je waarschuwt 2-3 keer. Leg uit dat je de conversatie beëindigt als de ander zijn gedrag niet aanpast.
  • Na de derde keer stap je uit de situatie.
Heel simpel: 'Als je tegen me gaat schreeuwen, praat ik niet met je' (blijft schreeuwen). 'Stop met schreeuwen, anders hang ik op' (blijft schreeuwen, hangt op). Sinds ze dit doet, zijn de schreeuw- en scheldtelefoontjes gestopt. Ze handhaaft haar grenzen en de ander heeft het ermee te doen. En de ander zal zich al snel aanpassen om de communicatie te kunnen hervatten. Het is als het aftrainen van een hond. Na een paar keer begrijpt hij het en hoef je niets meer uit te leggen. Kom op voor jezelf Zoals ik al schreef: hoe slechter je over jezelf denkt, des te slechter de mensen in je omgeving je zullen behandelen. Het is belangrijk dat je beseft dat jij goed genoeg bent. Dat je niet hoeft te veranderen, dat je niets hoeft te doen om liefde te verdienen. Bouw je zelfvertrouwen op. Hierdoor word je niet alleen assertiever, je zult ook merken dat je leven leuker en makkelijker wordt. Bron: www.femna40.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.