Over de toekomst van de zorg

Wanneer we spreken over de toekomst van de zorg ben ik er van overtuigd dat we al midden in die toekomst zitten al hebben veel mensen dat nog niet in de gaten. Zowel patiënten als zorgverleners denken veelal nog in oude patronen maar de werkelijkheid, mede onder invloed van de digitale revolutie, verandert heel snel.

Wanneer we spreken over de toekomst van de zorg ben ik er van overtuigd dat we al midden in die toekomst zitten al hebben veel mensen dat nog niet in de gaten. Zowel patiënten als zorgverleners denken veelal nog in oude patronen maar de werkelijkheid, mede onder invloed van de digitale revolutie, verandert heel snel. Dit wordt in belangrijke mate bepaald door de houdbaarheid van medische kennis,  die steeds korter wordt, en de intrede van nieuwe digitale mogelijkheden waardoor patienten de regie nemen over hun eigen zorgproces. Dat heeft uiteraard ook weer enorme invloed op de traditionele arts -patiëntrelatie. Dat het dertig jaar geleden zo dat je als afgestudeerd arts zeker 15 jaar voort kon met de kennis die je verworven had, is het nu zo dat wat vandaag wetenschappelijk gepubliceerd wordt, morgen verouderd kan zijn. Baanbrekende inzichten in ontstaan van ziektes en in nieuwe diagnostiek volgen elkaar steeds sneller op en het overzicht over alle mogelijkheden is nauwelijks meer te verkrijgen.

Deze ontwikkeling heeft voor en nadelen

Met behulp van internet kunnen nu internationaal de resultaten van een bepaalde, gestandaardiseerde behandeling worden bestudeerd. Een andere ontwikkeling is de kunstmatige intelligentie op basis van grote hoeveelheden medische data, waarvan de supercomputer Watson van IBM een voorbeeld is. Zo'n supercomputer heeft toegang tot analyses vanuit een vrijwel ongelimiteerde bron van medische gegevens en zal een vast onderdeel worden van het diagnoseproces. Deze systemen komen beschikbaar voor zowel de arts als de patiënt. Dit leidt er toe dat centra die zich toeleggen op een bepaalde behandeling met kop en schouders kunnen uitsteken  boven de normale ziekenhuizen waar specialisten nog allerlei verschillende behandelingen doen. Er ontstaat nu al een tweedeling in de medische wereld, één die progressief  is, ontwikkelingen omarmt die patiënten in staat stelt om zelf hun ziekte te monitoren via apps en bewaking op afstand en een die geen oog heeft voor de veranderingen en ook geen toegang heeft tot die kennis. Meer en meer zullen de artsen van de nieuwe generatie  naar elkaar doorverwijzen omdat ze wel over de kennis maar niet over de specifieke kunde beschikken om een bepaald soort behandeling uit te voeren. Dit alles optimaal in samenspraak met de patiënt die uiteraard ook steeds meer via internet geïnformeerd wordt en die samen met de arts de beste beslissing kan nemen voor zijn persoonlijke situatie. Het nadeel van deze superspecialisatie is dat het overzicht over alle mogelijkheden lastig  is en dat de patiënt  ver weg moet om in het juiste centrum te komen. Huisartsen zullen meer en meer een belangrijke rol in dat proces gaan spelen omdat zij voor een belangrijk deel tussen patiënt en uitvoerende zorg staan en het hele veld van mogelijkheden kunnen overzien wanneer ze ook de beschreven ontwikkeling zullen volgen. Ook zullen er steeds meer artsen medisch coach worden om daadwerkelijk een patient te begeleiden in het doolhof van vele mogelijkheden. Uit onderzoeken blijkt dat een vaste arts-coach meer vertrouwen in behandeling geeft en uiteindelijk ook betere resultaten ervan. www.medicalcoaching.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.