Onderzoekers raden sit-ups af

Onderzoekers raden sit-ups af Amerikaanse onderzoekers raden het uitvoeren van sit-ups af. De oefeningen voor het trainen van de buikspieren zou in veel gevallen rugblessures veroorzaken.

De onderzoekers baseren hun conclusie op de situatie bij de Amerikaanse marine. Ze stellen dat 56 procent van de rugklachten bij mariniers veroorzaakt is door de sit-ups, die bovendien achterhaald zijn, omdat er een veel betere training voor de buikspieren bestaat. Jarenlang hebben veel mensen de sit-ups gebruikt als basis voor het trainingsprogramma. Bij deze grondoefeningen lig je op je rug, met de knieën opgetrokken. Het is vervolgens de bedoeling om het bovenlichaam in een korte, vloeiende beweging op te richten, zodat je helemaal rechtop komt te zitten. Wanneer je dat doet, komt er een enorme druk op de onderrug te staan. Wetenschappers hebben bepaald dat die druk meer dan 3000 Newton bedraagt. Ter vergelijking, dat komt ongeveer neer op de kracht waarmee een voorwerp van ruim 300 kilogram naar de aarde wordt getrokken! Toch werden de sit-ups voorheen altijd geadviseerd aan mensen die de buikspieren wilden trainen. Inmiddels lijkt men daarvan terug te komen. In de In de Navy Times, de krant van de Amerikaanse marine, verscheen onlangs al een artikel waarin werd opgeroepen om de sit-ups voortaan helemaal achterwege te laten. Het maakt overigens niet uit welke variant van de sit-ups je kiest. Er bestaat een dynamische en een statische variant, ook is er de crunch, een oefening waarbij met de elleboog van de ene arm de knie van het tegengestelde been moet worden aangeraakt. Allemaal riskant, want de onderrug komt zodanig onder spanning te staan dat lage rugpijn, spierspanning, spasme of een hernia al snel op de loer liggen. Dat geldt vooral voor mensen die de oefening vele malen snel achter elkaar doen. Wanneer de hoeveelheid van dergelijke oefeningen stijgt, raken de spieren in de onderrug vermoeid, waardoor de kracht afneemt. We voeren de oefeningen daardoor steeds slordiger uit, met alle gevolgen van dien. Het is daarom beter om de plank te doen, eveneens een grondoefening om de spieren te trainen. Steunend op de handen en tenen breng je het lichaam in een rechte lijn, waarbij de handen recht onder de schouders staan. Wil je weten hoe je de plank correct uitvoert? Bekijk dan het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=_6_HMbt75u0 waarin je precies ziet hoe dat moet.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.