Mindfulness als medicijn

Ruim 16 procent van de levensjaren die in ziekte worden doorgebracht, komen in Nederland door depressiviteit. Nederland is daarmee koploper in Europa.

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek kan dagelijks dertig minuten mediteren de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. VGZ biedt daarom de mindfulness coach app aan. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee men leert ontspannen en mediteren. Hierdoor kan er beter met stress worden omgegaan en ben je bewuster van je gedrag. VGZ ziet meditatie als een mogelijk preventiemiddel waar meer aandacht voor moet komen. Mindfulness is de trend van de laatste jaren. Mindfulness zorgt ervoor dat mensen beter in hun vel zitten en gezonder leven. Dat draagt bij aan de missie van Coöperatie VGZ: Samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer. Een gezonde samenleving draagt ook bij beheersing van de stijgende zorgkosten in ons land. Onderzoekers van de John Hopkins University lieten onlangs zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of lichte depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Ze keken naar verschillende studies en evalueerden in welke mate klachten veranderden als gevolg van meditatie. De onderzoeksgroep bestond uit mensen met verschillende aandoeningen waaronder slapeloosheid en fibromyalgie. In totaal waren 3515 mensen betrokken bij het onderzoek.??Mindfulness meditatie leek in dit onderzoek het meeste effect te boeken. Over het algemeen wordt deze vorm van meditatie 30 tot 40 minuten per dag uitgevoerd. Het benadrukt het accepteren van gevoelens en gedachten zonder te oordelen en richt zich op ontspanning van het lichaam en de geest. VGZ ontwikkelde daarom de Mindfulness Coach, een app die inmiddels meer dan 150.000 maal is gedownload. Uit wetenschappelijk onderzoek van de UvA blijkt dat de gebruikers over het algemeen baat hebben bij de app. Mensen die de app niet gebruiken, hebben meetbaar vaker last van negatieve psychologische en sociale factoren en hebben vaker psychologische klachten. De meting was onder meer gebaseerd op maatstaven van de World Health Organization (WHO) op het gebied van levenskwaliteit. De gebruikers van de Mindfulness Coach ervaren het gebruik van de app als zinvol en prettig, en zouden de app aanraden aan vrienden of bekenden. Ook wordt de app door verschillende professionals, zoals psychologenpraktijken aangeraden. Dit is de link naar de appstore: Ga naar de Appstore En naar de google playstore: Ga naar de Playstore

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.