Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Minder plassen, meer bewegen

Veel mannen moeten, naarmate ze ouder worden, ’s nachts vaker hun bed uit om te plassen. Dit urologische verschijnsel, genaamt nycturie, blijkt echter minder vaak voor te komen bij mannen die voldoende bewegen. Dit is gebleken uit een grootschalig onderzoek dat door de Loyola University in Chicago is uitgevoerd. De resultaten werden gepubliceerd in een toonaangevend Amerikaans onderzoekstijdschrift.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van duizenden mannen in de leeftijd van 55 tot 74 jaar. Daaruit kwam naar voren dat de kans op nycturie afneemt naar mate de mannen meer bewegen. Als richtlijn wordt aangehouden dat een man tenminste een uur per week intensieve lichaamsbeweging moet hebben om dergelijke klachten te voorkomen. Het ’s nachts vaker moeten opstaan om te plassen verstoort uiteraard de goede nachtrust en heeft daardoor een nog veel grotere impact op onze gezondheid. Het onderzoek toont andermaal aan dat bewegen gezond is voor de mens. Overigens is nog niet duidelijk wat precies het verband is tussen bewegen en nycturie, om dat duidelijk te krijgen is aanvullend onderzoek nodig. Er zijn immers verschillende oorzaken die aan nycturie ten grondslag kunnen liggen. Er kan sprake zijn van een vergrote prostaat, een te kleine blaas of een overmatige urineproductie, maar ook slaapproblemen kunnen een rol spelen.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Wat is de Nationale Sportweek?
» Stijve gewrichten?
» Waarom stilzitten je niet gelukkig maakt
» Wil jij die killerbody?
» Actief op vakantie? Kies voor een fietsvakantie!
Redactie

17-11-2014 om 16:49

Tags: ,


Reageren op dit artikel