Maken airco's ons ziek?

Door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of een verkeerde afstelling kan een airco een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van gezondheidsproblemen!

Met geavanceerde systemen zijn we tegenwoordig in staat om de luchtkwaliteit en de temperatuur binnenshuis te regelen. Op het werk, tijdens het uitgaan, in de auto maar ook gewoon thuis hebben we steeds vaker de beschikking over een airco en op zich is dat natuurlijk fijn. Er schuilt echter ook een groot gevaar in, want door achterstallig onderhoud of een verkeerde afstelling kan een airco een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van gezondheidsproblemen.

Een airco zorgt ervoor dat overtollig vocht uit de lucht wordt gehaald. Bij voorkeur dient de luchtvochtigheid in een ruimte tussen de 45 en 60 procent te liggen. Bovendien wordt de lucht door het systeem gekoeld en ook dat is, met name ook zeer warme dagen, erg fijn. Maar als de temperatuur binnen veel lager is dan buiten, kun je daar gemakkelijk ziek van worden. Geadviseerd wordt om het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten niet groter te laten zijn dan zes graden, omdat ons lichaam in zeer korte tijd aan de nieuwe situatie moet wennen. Ook is het belangrijk dat de filters in het systeem regelmatig worden onderhouden. Gebeurt dit niet, dan hebben bacteriën en schimmels er vrij spel. Dat kan leiden tot geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen, maar ook keelpijn en een grieperig gevoel kunnen zo gemakkelijk ontstaan. Wanneer een airco te droge lucht uitblaast, raken onze slijmvliezen geïrriteerd en krijgen we last van (te) droge ogen.

Heb je een airco in de auto?

Denk er dan aan om het apparaat ook daar niet te koud af te stellen. Bovendien is het aan te raden om de airco een aantal minuten voor het bereiken van de eindbestemming uit te zetten. Veel mensen laten het apparaat aan staan tot de auto stilstaat en daar kleeft een groot nadeel aan. Bij het verlaten van de auto is de zogenoemde verdamper dan namelijk nog nat en dat bevordert de groei van schadelijke bacteriën aanzienlijk. Die bacteriën komen vervolgens in de lucht terecht die het apparaat bij het eerstvolgende gebruik het voertuig in blaast. Daarom is het beter om de verdamper een paar minuten de tijd te geven om te kunnen drogen, alvorens de auto wordt stilgezet. Hoewel goed onderhoud aan een airco vaak niet goedkoop is, wordt toch aangeraden om dit noodzakelijke onderhoud nooit uit te stellen, in het belang van je eigen gezondheid. Bespeur je een muffe lucht in een auto, dan is in veel gevallen sprake van achterstallig onderhoud aan de airco.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.