Binnen blijven als je ziek bent: hoe pak je dat aan?

Als jij een virusinfectie te pakken hebt, zit niemand erop te wachten dat je deze verder verspreidt. Maar als je thuisblijft, hoe pak je dat dan aan?

We weten allemaal dat het, als je ziek of verkouden bent, beter is om binnen te blijven. Niet alleen moet je simpelweg je rust pakken en de tijd nemen om goed uit te zieken, voor je weer de straat op gaat, ook moet je aan de gezondheid van anderen denken. 

Wanneer ben je ziek?

Het is nog niet zo makkelijk om te bepalen wanneer je nu precies te ziek bent om naar buiten te gaan. Sommige mensen hebben van huis uit meegekregen dat je pas écht ziek bent als je koorts hebt, en alleen dan binnen hoeft te blijven. Een wat modernere opvatting is dat je vooral moet luisteren naar je lijf: heb je koorts, maar voel je je prima, dan hoef je niet per se binnen te blijven. Heb je geen koorts maar voel je je vreselijk beroerd, dan doe je dat wel.

Deze ongeschreven regels staan natuurlijk los van de regels die de overheid je op kan leggen als er sprake is van een grote virusuitbraak. In dat geval kan het zo zijn dat zelfs een loopneus of een, op een ander moment, onschuldig kuchje reden is om binnen te moeten blijven. Heb je klachten, voel je je niet helemaal fit, luister dan dus naar je gezond verstand, maar ook naar eventuele regelgeving voor je besluit al dan niet de deur uit te gaan.

Thuis, en dan?

Ben je ziek en blijf je thuis, dan is het natuurlijk zaak dat je wel de spullen om je heen hebt die je nodig hebt. Boodschappen bijvoorbeeld, al red je het vaak wel een dag of drie met de dingen die je al in huis hebt. Daarna zou je familieleden of eventueel buren kunnen vragen om wat boodschappen voor je te doen, of kun je deze via de supermarkt laten bezorgen.

Ook medicijnen in huis halen kan ingewikkeld zijn. Heb je een recept van de huisarts gekregen, dan kan de apotheek dit vaak thuisbezorgen als dat noodzakelijk is. Voor middelen die je zelf bij de drogist zou willen kopen, kun je je als je binnen wil of moet blijven het best wenden tot een online drogist. Hier hebben zij een minstens zo groot assortiment als bij de drogist op de hoek, en vaak wordt het de volgende dag al thuisbezorgd. De drogist online kan je tevens adviseren over de middelen die je wilt kopen, net zoals dat in een normale drogist het geval is. Op die manier kun je toch al je eerste levensbehoeften in huis halen, zonder de deur uit te hoeven.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.