Last van perfectionisme?

Heb jij last van perfectionisme? Dan zal het leven je blijven teleurstellen. Want het leven is niet perfect en de mens is niet perfect.

Heb jij last van perfectionisme?

Dan zal het leven je blijven teleurstellen. Want het leven is niet perfect en de mens is niet perfect. Perfectionisme is een illusie. Sterker nog, wij moeten fouten maken, dingen moeten mislukken, anders zou er geen vooruitgang en geen groei zijn. Zonder fouten zou je niets leren. Vaak is perfectionisme een (onbewust) gedragspatroon. Mensen durven dan geen fouten te maken omdat ze bang zijn voor afwijzing. Gelijktijdig hebben ze onrealistische verwachtingen aan zichzelf of aan anderen en streven een perfect leven na dat alleen in de fantasie of reclamespotjes bestaat. Niet verwonderlijk dat de realiteit dan steeds weer frustratie, stress, irritatie, desillusie of depressie oplevert. Durf je fouten te maken? Als je bang bent om fouten te maken, zit de angst erachter om afgewezen te worden. Eronder zit de overtuiging dat wij niet goed genoeg zijn. Dit hebben wij geleerd en daarom blijven wij vaak de rest van ons leven erg ons best doen. Niets is mis met je best doen en het beste uit jezelf te halen. Echter wij doen vaak ons best vanuit een oude onbewuste programmering en doen dit om de waardering van anderen te verkrijgen en dat levert alleen teleurstelling en frustratie op. Zo moeten wij ons steeds opnieuw bewijzen in plaats van trots te mogen zijn en te mogen genieten van wie wij zijn. Ieder moment is perfect zoals die is Leef je in het moment dan is het leven perfect zoals het is. Je leven is perfect met al haar imperfecties. Jij krijgt niet per se wat je wilt (misschien ook wel), maar wat je nodig hebt, zou je kunnen zeggen. En soms kan dit heel leuk zijn en dan ontstaat er verwondering en geluk. Hoe meer je beseft hoe wonderbaarlijk het leven is, hoe meer je kunt genieten van het moment. Hou van je imperfectie Wil je meer geluk en innerlijke rust ervaren, minder gestrest zijn en minder negatieve emoties beleven, ga dan nog een stap verder. Probeer eens van je fouten te genieten. Neem het met een knipoog, lach erover; zie de sterke punten in je zwakheden en geniet van het leven zo als het is in dit moment. Dat is namelijk het enige wat je hebt. Meer informatie over geluk en over het 'Spirituele Anti-pieker Programma' vind je op: http://www.gelukscoach-rotterdam.nl Bron: Angela Becker        

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.