Kan iedereen straks noten eten?

Kan iedereen straks noten eten? Op heel wat verpakkingen van etenswaren staat het: dit product kan sporen van noten bevatten. En soms staat er: dit product is verpakt in een ruimte waarin ook noten worden verwerkt.

Voor mensen met een allergie voor noten essentiële informatie. Want wie allergisch is en slechts een geringe hoeveelheid noot binnen krijgt, komt al snel in de problemen. Huiduitslag, jeuk, zwellingen, maar ook braken, diarree, hoesten,hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen zijn veel gehoorde klachten. Het lichaam reageert extreem heftig op de stoffen die het niet kan verdragen. Maar er gloort hoop voor deze mensen. Amerikaanse wetenschappers werken aan een methode om noten zodanig te bewerken dat ze veilig zijn voor mensen met een allergie. Terwijl elders wordt gewerkt aan een therapie die mensen immuun moeten maken voor de bestanddelen in noten die het kwaad veroorzaken, hebben medewerkers van de United States Department of Agriculture het probleem van de andere kant benaderd. Niet de patiënt, maar de noten zelf willen ze wijzigen, zodat ernstige reacties door het menselijk afweersysteem kunnen worden voorkomen. Dat willen ze bereiken door de vorm van de eiwitten in noten en pinda’s aan te passen. Het zijn juist die eiwitten die voor de allergische reacties zorgen. Het idee is dat het eiwit zodanig wordt aangepast dat het menselijk afweersysteem het niet meer als zodanig herkent. Een eerste concreet resultaat van het onderzoek is dat het effect van natriumsulfiet op de noten. Deze stof wijzigt de structuur van de allergenen zodanig dat de allergische reactie vanuit het immuunsysteem afneemt. Weliswaar was er nog steeds sprake van een reactie, maar die was minder heftig. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit ook geldt wanneer de stof aan hele cashewnoten wordt toegevoegd. Indien de resultaten daarvan ook positief zijn, is er een goede kans dat iedereen in de toekomst van een lekkere noot of pinda kan gaan genieten. Ze bevatten veel gezonde stoffen en passen goed in een verantwoord menu. Het je het idee dat je zelf (of je kind) allergisch is voor pinda’s en/of noten, dan kun je het beste contact op nemen met je huisarts. De huisarts laat bij vermoeden van een allergie voor pinda’s of noten dit bevestigen in het ziekenhuis. Kijk ook eens op de website van de Stichting Voedselallergie: http://www.voedselallergie.nl/allergenen/21-noten.html.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.