Huidklachten door gluten

Als puber heb ik jarenlang getobd met jeukende met vocht gevulde bultjes op mijn vingers. Zodra de bultjes kapot gingen was de jeuk weg, maar kwam de pijn.

Op een gegeven moment was het zo erg dat mijn vingers open lagen en dat gitaarspelen niet meer mogelijk was. De dermatoloog keek ernaar en humde wat. Ik werd weggestuurd met een of ander watertje wat de boel moest verbeteren. NOT. Het probleem werd op een gegeven moment wel iets minder erg, maar helemaal weg ging het pas toen ik anders ging eten. Je realiseert je dat pas als je er later iets over leest, nu weet ik dat ik last had van dermatitis herpetiformis. Overigens waren die jeukbultjes niet de enige huidklacht die ik had, mijn bovenarmen vertoonde allemaal kleine harde korreltjes. Keratosis pilaris. Mijn dochter had op tweejarige leeftijd dezelfde problematiek, maar gelukkig was ik toen al wat assertiever. De kinderarts bedacht dat haar huidklachten en de frequente verkoudheden en griepjes een psychische oorzaak zouden hebben. We moesten met haar maar naar de psycholoog... Afijn, voor mij was het duidelijk, na wat research kreeg dochterlief vanaf die dag speltbrood en water in plaats van melk. En wat bleek, binnen twee weken hadden we een ander kind in huis. Weg bultjes, weg harde korreltjes en weg verkoudheden.

Met de kennis van nu weet ik dat dit soort huidklachten door gluten veroorzaakt kunnen worden. Jammer dat mijn dermatoloog van weleer hier blijkbaar niet van op de hoogte was. Daarmee had hij mij en mijn gezin veel problemen kunnen besparen. Erger is dat tegenwoordig nog steeds veel artsen niet op de hoogte zijn van de huidklachten die gerelateerd zijn aan voeding. En dat terwijl coeliakiepatienten heel vaak dit soort huidklachten vertonen. Wanneer je googelt op keratosis pilaris en dermatitis herpetiformis zul je heel wat onsmakelijke plaatjes langs zien komen van huidaandoeningen die allemaal veroorzaakt worden door het niet goed kunnen verteren van gluten.

Gelukkig heeft niet iedereen met een glutenprobleem hier last van. Maar het betekent ook niet dat iedereen met dit soort klachten meteen coeliakie heeft. Ik heb zelf geen coeliakie, maar ik ben wel wel overgevoelig voor gluten. Maar spelt bevat toch ook gluten? Hoe kan het dan dat je dochter van haar klachten af was nadat ze overstapte op speltbrood? Dat lijkt inderdaad tegenstrijdig, want spelt bevat inderdaad gluten. Speltgluten geven (zeker bij kinderen) een andere immunologische reactie dan tarwegluten. Het lijkt erop dat velen na verloop van tijd ook gaan reageren op de speltgluten. Helaas zal dan ook spelt niet meer goed verdragen worden. Mocht jij nu ook last hebben van één van deze ogenschijnlijk onschuldige huidkwaaltjes, laat je dan eerst testen op coeliakie. De aanpak bij coeliakie zal veel strenger moeten zijn dan bij een glutenovergevoeligheid. Als je niet helder hebt hoe heftig jouw lichaam op gluten reageert, bestaat het gevaar dat je het dieet niet strikt genoeg uitvoert en dat kan grote gevolgen hebben. De recepten in mijn kookboeken zijn in principe glutenvrij, coeliakiepatiënten moeten echter wel opletten met het uitzoeken van de ingrediënten. Een glutenvrijdieet is iets wat je het hele leven dient vol te houden, dat lijkt heel moeilijk, maar eerlijk gezegd heb ik er zelf geen enkele moeite mee. Ik eet zelf altijd alles vers gemaakt en in betrouwbare restaurants is het goed te doen. Maar ja, ik heb dan ook geen behoefte meer aan koekjes, pasta en brood.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.