Het gevaar van stille hartaanval

Acute pijn in de borst…? Kortademigheid…? Waarschuw direct een arts, want er zou wel eens sprake kunnen zijn van een hartaanval. Wie er op tijd bij is, kan vaak grote problemen voorkomen.

Wie echter blijft doorlopen, loopt grote risico’s. Helaas blijken de genoemde symptomen zich lang niet altijd te openbaren wanneer er sprake is van een hartaanval. In bijna de helft van alle gevallen krijgt iemand een hartaanval zonder het zelf te merken. Het risico op vroegtijdig overlijden neemt juist bij deze mensen fors toe, omdat ze zich niet onder behandeling van een arts laten stellen. Van bijna 9500 mensen op middelbare leeftijd werden gegevens verzameld over een periode van gemiddeld negen jaar. De studie richtte zich op de oorzaken en gevolgen van slagaderverkalking. In deze groep kregen 386 mensen te maken met een hartaanval, waarbij sprake was van de klassieke symptomen zoals die in de inleiding van dit artikel zijn genoemd. Een bijna even grote groep, namelijk 317 mensen, kreeg ook een hartaanval, maar bij hen bleven de genoemde symptomen uit.

De kans op vroegtijdig overlijden nam echter met ruim een derde toe.

Opvallend was dat de zogenoemde stille hartaanval zich vaker voordeed bij mannen dan bij vrouwen. Als er echter sprake was van een stille hartaanval bij een vrouw, leidde die vaker tot een vroegtijdige dood. Een stille hartaanval werd in een later stadium vaak ontdekt doordat er tijdens een controle voor een operatie of bij het maken van een hartfilmpje schade te zien was. Wanneer er sprake is van een hartaanval, stroomt er minder of geen bloed naar de hartspier. Daardoor kan het hart niet functioneren en wordt er dus geen bloed rondgepompt in het lichaam. De toevoer van zuurstof, die van cruciaal belang is voor het functioneren van alle onderdelen van ons lichaam, wordt daardoor onderbroken. Dat kan fatale gevolgen hebben. Wanneer iemand voor behandeling in een ziekenhuis komt en zelf niet weet dat er sprake is geweest van een hartaanval, wordt niet de juiste behandeling toegepast. Dat maakt het risico op een tweede hartaanval en op vroegtijdige overlijden aan een hartziekte veel groter.

Op www.hartstichting.nl/bouw-werking-hart lees je alles over de werking van het hart.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.