Zeldzame hersentumor minder dodelijk

  Zeldzame hersentumor minder dodelijk De zeldzame hersentumor trilateraal retinoblastoom is minder vaak dodelijk dan voorheen. Waar voorheen de overlevingskans voor kinderen met deze tumor rond de 5% lag blijft nu bijna de helft van alle patiëntjes in leven.

Een andere behandelmethode ligt ten grondslag aan dit succes. Elk jaar komen er in ons land ongeveer vijftien nieuwe gevallen van trilateraal retinoblastoom voor. De tumor, die zich manifesteert in het netvlies van het oog, wordt meestal vóór het vijfde levensjaar ontdekt. Bij 1 op de 17.000 kinderen komt deze afwijking voor en bij 5% van deze kinderen ontstaat ook een hersentumor. Tot 1995 bestond de behandeling van deze vorm van kinderkanker hoofdzakelijk uit bestralingen. Tegenwoordig wordt chemotherapie toegepast. In het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben oogartsen zich gespecialiseerd in de behandeling van retinoblastoom. In ongeveer 40% van de gevallen is retinoblastoom ontstaan door een erfelijke aanleg. Wanneer een patiënt met retinoblastoom de eerste in de familie is, kan er toch sprake zijn van erfelijkheid. Bij de erfelijke vorm zijn vaak beide ogen aangetast, terwijl het bij de niet-erfelijke variant meestal beperkt blijft tot één van de beide ogen. Overigens worden alle kinderen, die behandeld worden aan een retinoblastoom, ook gezien door specialisten van de afdeling klinische geriatrie. Zo wordt de erfelijkheid in kaart gebracht. Bij mensen die de aandoening zelf hebben gehad is de kans 50% dat hun kinderen ook last zullen krijgen van een retinoblastoom. Overigens staat vast dat kinderen, ouder dan vijf jaar, bij wie deze vorm van kanker niet is aangetroffen, ook niet meer het risico lopen er alsnog op latere leeftijd mee te maken krijgen. Retinoblastoom kan namelijk uitsluitend ontstaan in een oog gedurende de groeifase. Een opvallend kenmerk van retinoblastoom is dat een kind in dat geval bij het maken van een foto met behulp van een flitser geen rode ogen krijgt op de foto, maar er een witte of gele vlek in het oog te zien is. Op de website www.retinoblastoom.nl is uitgebreide informatie over deze aandoening te vinden.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.