Geluksstofjes

Het versterken van je immuunsysteem: Vermijd stress, pak voldoende rust, ga op tijd slapen en eet gezond.

We kunnen er niet omheen: ook ons land is nu in de ban van het virus. Zoals bijna de hele wereld. We worden overspoeld met nieuws over dit virus. Bijna iedereen wordt wel geraakt door de gevolgen van deze crisis, zowel op het gebied van gezondheid maar ook economisch. Hierdoor ervaren veel mensen angst, onzekerheid en stress. Factoren die zeker geen bijdrage leveren aan jouw gezondheid.

Het versterken van je immuunsysteem doe je dan ook door je te richten op de bovengenoemde factoren. Vermijd stress, pak voldoende rust, ga op tijd slapen en eet gezond. Met name die laatste tip is waarschijnlijk het makkelijkst in je leven te implementeren. Met de juiste voeding kun jij je balans herstellen en je weerstand effectief verhogen.

Een aantal van deze voedingsstoffen zijn extra belangrijk in tijden van angst of chronische stress. Dat heeft te maken met bepaalde hormonen en neurotransmitters in je brein, waaronder cortisol, serotonine en oxytocine.

Cortisol is een stresshormoon dat de bijnierschors afscheidt in geval van stress en angst. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel en verstoort de aanmaak van slaaphormoon melatonine, waardoor je slecht slaapt als je gestrest bent

Serotonine is, net als dopamine, een neurotransmitter die je beloont als je iets presteert. Maar daar waar dopamine bijvoorbeeld invloed heeft op je motivatie, speelt serotonine een belangrijke rol bij onder meer je stemming en angstregulatie

Oxytocine is een wonderbaarlijk stofje. Het geeft een prettig gevoel, ontspant je spieren en zorgt er zelfs voor dat je minder stresshormonen aanmaakt. En precies daar zit de sleutel tot een optimale weerstand. Hoe je de productie van oxytocine een zetje in de goede richting kunt geven lees je hier.

Oxytocine: zó versterkt dit knuffelhormoon jouw weerstand

Het hormoon oxytocine werd in 1909 ontdekt door de Britse farmacoloog Henry Dale. Decennia lang stond oxytocine bekend als ‘zwangerschapshormoon’ vanwege de rol bij de bevalling en het op gang brengen van de borstvoeding. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam men er achter dat oxytocine niet alleen een hormoon is, maar óók een neurotransmitter.

Neurotransmitter

Een neurotransmitter is een signaalstofje dat er voor zorgt dat je cellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Bekende neurotransmitters zijn adrenaline, dopamine en serotonine. Waar adrenaline en dopamine een opwekkend effect hebben, heeft serotonine juist een kalmerende werking. Oxytocine doet weer wat anders. Het koppelt gevoelens van plezier en ontspanning aan het verbinden met andere mensen via aanraken, knuffelen, vrijen, massage en zelfs oogcontact. Zodra je positief onderling contact ervaart, maakt je hypothalamus extra oxytocine aan. En dat is ontzettend gezond. Hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt hoe vrediger en rustiger je je voelt.

Oxytocine en je weerstand

De werking van oxytocine beperkt zich niet tot je brein. Het stofje bevordert namelijk ook het ontspannen van je spieren, verlaagt de bloeddruk en zorgt er voor dat je lijf minder stresshormonen zoals cortisol aanmaakt. En dat is weer bevorderlijk voor je weerstand. Stress verzwakt je afweersysteem en vertraagt het genezingsproces. Zieke mensen hebben misschien wel het meeste baat bij oxytocine. Wanneer patiënten zich geborgen en geliefd voelen, genezen wonden en ontstekingen veel sneller. Wonderlijk niet waar? Het punt is alleen dat we in een tijd leven waarin we elkaar steeds minder aanraken…

Tot slot: Kruiden en vitamines met een antivirale werking

Astragalus Membranaceus is een belangrijk medicijn in de traditionele Chinese geneeskunde. Het staat bekend om zijn immuunversterkende en antivirale werking. Astragalus is een adaptogeen kruid zoals Maca. Adaptogene kruiden staan erom bekend dat ze het immuunsysteem kalmeren wanneer er te veel activiteit is en juist activeren wanneer dit nodig is.

Vitamine C Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en helpt je immuunsysteem om ziekteverwekkers te herkennen. Je lichaam is niet in staat vitamine C zelf aan te maken, je zult het dus uit je voeding moeten halen. Helaas zijn de hoeveelheden in onze voeding veel te klein. Een sinaasappel bevat slechts 50mg vitamine C terwijl het advies is om minimaal 1000 mg per dag te nemen. Een tekort aan vitamine C kan absoluut leiden tot een slecht functionerend immuunsysteem. Vooral bij luchtwegaandoeningen en longontstekingen speelt vitamine C een belangrijke rol.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.