Love your fascia! Blijf jong

Love your fascia! Blijf jong Fascia, of ook wel bindweefsel, ik had er nog nooit echt van gehoord tot ik begon met mijn yoga-opleiding. Ik had wel eens iets voorbij zien komen over bindweefselmassages, maar wat het precies is of waar het het voor dient, geen idee! Nadat ik erover ben gaan lezen, filmpjes heb gezien op YouTube, er mee ben gaan oefenen in de praktijk, WAUW! Ik vind het bindweefsel echt een interessant fenomeen.

En het leuke vind ik dat de wetenschap nog steeds bezig is met onderzoek naar dit complexe weefsel, ze lijken tot ontdekking te komen dat fascia veel belangrijker is dan gedacht. Blijkt toch dat we nog lang niet alles weten anno 2017 en er altijd weer nieuwe dingen te ontdekken zijn? Fascia is één van de drie soorten bindweefsel en loopt door ons hele lichaam Vergelijk het met een soort ‘spidermanweb’ of denk aan die witte draadjes die je tegenkomt bij het eten van een mandarijn. Onder de schil, maar ook om de partjes en door de partjes heen. Zo zit dat ook met ons fascia en bevindt het zich op drie niveaus in ons lichaam: onderhuids, diep en verbindend. Zo loopt het dus in en rondom onze organen, spieren, pezen, gewrichten, bloedvaten en zenuwen. Als een soort drie dimensionaal netwerk door je gehele lichaam, waarin alles met elkaar communiceert en verbonden is. Dit ‘web’ is erg van belang voor het bij elkaar houden van ons hele lichaam en neemt een groot deel van ons lichaam in beslag. Het zorgt voor ondersteuning en beweeglijkheid van onze organen en spieren, beschermt en ondersteunt botten en gewrichten, hydrateert onze weefsels, is van belang bij belangrijke processen als de uitwisseling tussen voedings – en afvalstoffen, ondersteunt bij herstel na beschadiging en speelt een grote rol in onze immuniteit. Of ik alles heb gehad? Dat denk ik niet. Er is zoveel te vinden en te ontdekken over dit wonderlijke weefsel. Ik heb volgens mij toch echt iets gemist tijdens de biologieles vroeger! Fascia is opgebouwd uit water, collageen en elastine Een goede conditie van het fascia is belangrijk voor ons functioneren. Collageen heb ik ook wel vaker voorbij zien komen, en dan met name wanneer het gaat over verjonging. Voor mij is 1 + 1 = 2! Ik begrijp nu waarom sommige yogi’s er zo veel jonger uitzien dat ze lijken. Wanneer we zorgen voor gezond fascia, kunnen we het verouderingsproces wat vertragen. Door een gezonde en bewuste levensstijl en het beoefenen van (yin) yoga, wordt ons lichaam aangestuurd om hyaluronzuur aan te maken en om collageenvezels sterker en gezond te houden. In Yin yoga wordt de houding minimaal 2 minuten aangehouden vanuit ontspanning, waardoor je die (stugge) dieperliggende weefsels bereikt. En ik heb echt het idee dat- sinds ik vaker yin yoga beoefen-, mijn huid er steeds gezonder uitziet! Ik hoop dat ik een beetje in Jip en Janneke taal heb kunnen uitleggen wat fascia is, maar vooral je nieuwsgierigheid heb kunnen wekken. Er is veel over te vinden, ga op onderzoek en lees meer over fascia en de verjongende eigenschappen. Ik geloof erin! www.amberhanning.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.