Eenzaamheid de baas worden, het kan echt!

Eenzaamheid, dat is toch alleen een probleem van ouderen? Nee dus!

Eenzaamheid, dat is toch alleen een probleem van ouderen?Nee dus! Als in ons leven een breuk ontstaat met “het oude”, bijvoorbeeld door verhuizing, geboorte van een kind, ziekte of het verlies van een vriend, dan worden vertrouwde patronen verstoord. Het is heel normaal je daarna een poosje eenzaam, verdrietig, angstig of leeg te voelen.Niets om ongerust over te zijn, maar natuurlijk wel als je er te lang last van houdt. Naar eigen zeggen heeft 40% van de bevolking dat te vaak en 10% ervaart langdurige eenzaamheid zelfs als dagelijkse last. Wat is eenzaamheid eigenlijk? Eenzaamheid is een alarmsignaal van je lichaam en vraagt -net als bij honger en dorst- om….. actie!

Je ervaart een gemis aan verbondenheid met anderen, met mensen die bij jou passen, die jouw waarden delen en met wie je voor elkaar iets kunt betekenen. Het (opnieuw) verbinding maken moet je dus zelf doen, net als eten en drinken. Waarom is het zo belangrijk er iets aan te doen? Langdurige eenzaamheid heeft een negatieve invloed op de hersenen en veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Er is sprake van constante stress die het denkvermogen aantast en de afweer vermindert. Je verliest het plezier in omgang met anderen en kunt sociaal geïsoleerd raken. Hoe kom je van eenzaamheid af? Een activiteitenprogramma, een dagje dierentuin, een incidenteel contact, een georganiseerde kerstmaaltijd, televisie of eens per week een gesprekje……… het is allemaal gezellig, goed bedoeld en heeft een belangrijke functie, maar het is geen aanpak van de eenzaamheid zelf! Het is eenmalige afleiding en verergert soms zelfs het probleem. Als je bij jezelf eenzaamheid herkent, dan is het van belang zelf actie te ondernemen. Met deskundige begeleiding is het mogelijk in twee tot vier maanden je eenzaamheid de baas te zijn. Mijn naam is Marijke Coert. Ik ben coach en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die zich in het bovenstaande herkennen, maar die het niet lukt er op eigen kracht uit te komen. Email: marijkecoert@gmail.com Meer info: www.coertcoachingenadvies.nl 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.