De oorzaak van menstruatiepijn

Het is voor de meeste vrouwen één van de minst aangename momenten in de maand: de menstruatie.

Het leidt tot veel lichamelijk ongemak en beïnvloedt daarmee ook de stemming en de productiviteit. Wist je dat vrouwen gemiddeld zelfs negen dagen aan arbeidsproductiviteit verliezen door hun menstruatieproblemen?

De menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus duurt gewoonlijk 28 dagen, al kan het soms wel iets afwijken. Aan het einde van zo’n cyclus wordt de niet-bevruchte eicel door het lichaam afgestoten. Het slijmvlies in de baarmoeder, dat bedoeld was om de eicel na bevruchting goed te kunnen laten innestelen, wordt door het lichaam weer afgebroken en via de vagina afgevoerd. Daarbij verliest de vrouw ook wat bloed. Dit noemen we de menstruatie. In het lichaam gebeurt er op dat moment van alles. De hormoonhuishouding verandert en dat heeft stemmingswisselingen en pijn tot gevolg. De menstruatiepijn die vrouwen ervaren, wordt veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoeder. Die samentrekking is nodig om het uiteenvallende slijmvlies uit te stoten, maar kan voor de vrouw aanvoelen als kramp of buikpijn.

Wat doe je ertegen?

Menstruatiepijn kun je verlichten door je lichaam wat extra warmte toe te dienen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van warmwaterkruik of een zakje kersenpitten, dat je voor even opwarmt in de magnetron. Je kunt ook een warm bad nemen. Een aantal jaren geleden werd de Vagitherm ontwikkeld, een klein kruikje dat de vrouw vaginaal kan inbrengen en dat voor verlichting van de pijn kan zorgen. Een andere manier om van die vervelende krampen af te komen is te zorgen voor een orgasme. Hierbij komen stoffen vrij die de pijn verlichten. Verder helpt het ook om flink te gaan bewegen. Dat is een kwestie van doen, al ben je er meestal niet echt voor in de stemming wanneer je je zo beroerd voelt.

Hoofdpijn

Het hebben van hoofdpijn of op migraine gelijkende klachten is ook gekoppeld aan de menstruatiecyclus. Die hoofdpijn wordt veroorzaakt door een hormonale verandering in het lichaam. Als de nieuwe eicel vrijkomt uit de eierstok, dalen de waardes van oestrogeen en progesteron. Met name de daling van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam zorgt ervoor dat we hoofdpijn krijgen. Het komt na een paar dagen vanzelf weer goed, als de waarden van dit hormoon zich normaliseren.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.