Meisjes steeds eerder ongesteld

Tegenwoordig is het vrij normaal als een meisje op 11-jarige leeftijd voor het eerst ongesteld wordt. Anderhalve eeuw geleden zou dat als absoluut unicum beschouwd zijn, want destijds kwam de menstruatie pas rond de 18-jarige leeftijd op gang.

De vraagt werpt zich op waarom meisjes steeds eerder ongesteld worden en of dit kwaad kan. In de loop der jaren is de leeftijd van de eerste menstruatie steeds verder omlaag gegaan. Was het in de periode rond 1860 nog op 18-jarige leeftijd, een halve eeuw later lag het gemiddelde al ongeveer vier jaar later. Inmiddels zijn we beland op een gemiddelde dat ligt aan het eind van de basisschoolperiode.

Waarom meisjes steeds eerder ongesteld

Een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel zou kunnen zijn dat kinderen, door de steeds professionelere medische zorg, minder vaak ziek en minder langdurig zijn dan vroeger. Wanneer een kind gezond is, verlopen groei- en ontwikkelingsprocessen sneller dan wanneer een kind ziek is. Een andere verklaring zou te vinden kunnen zijn in omgevingsfactoren, zoals bepaalde chemische stoffen waaraan we worden blootgesteld. Echter, veel meer voor de hand ligt het om eens kritisch te kijken naar onze voeding. We eten veel meer eiwithoudende voeding dan vroeger, mogelijk kan de oorzaak hierin worden gevonden. Opvallend is overigens dat meisjes van Turkse of Marokkaanse afkomst gemiddeld op jongere leeftijd voor het eerst ongesteld worden dan hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.