Extreem hongerig voordat je ongesteld wordt? Negen tips!

Hormonen bepalen je hongergevoel. "Mijn PMS is een monster dat snakt naar chocola". Vóór de menstruatie hebben veel vrouwen naast eetbuien ook andere klachten..

Hoe kan het toch dat vrouwen op bepaalde dagen tijdens de menstruatiecyclus soms ineens onverzadigbare honger krijgen? Het blijkt dat vrouwelijke hormonen hierin een essentiële rol spelen. Vanaf de ovulatie (eisprong) tot aan de menstruatie kunnen vrouwen soms enorme honger hebben, die vanaf de menstruatie weer verdwijnt.
"Mijn PMS is een monster dat snakt naar chocola" Vóór de menstruatie hebben veel vrouwen naast eetbuien ook andere klachten – zoals depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn of gewrichtspijn – die horen bij PMS, ofwel het Pre-Menstrueel Syndroom. De mate van PMS-klachten hangt vooral af van de balans tussen de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Vanaf je 35ste kunnen ze in de weken voordat je ongesteld wordt flink schommelen, waardoor je soms verandert in "een onverzadigbaar monster dat snakt naar chocola."

Te weinig oestrogeen; te weinig gelukshormoon

Soms is er na je 35ste in de tweede helft van je cyclus een (tijdelijk) tekort aan oestrogeen, wat invloed  heeft op je emoties en stemmingen. Je kunt gevoelens van depressie ervaren, of onverklaarbare angsten, of zomaar abrupte stemmingswisselingen hebben. Een te laag oestrogeenniveau zorgt namelijk ook voor een verlaging van het gelukshormoon serotonine, dat je een goed gevoel geeft. Een serotoninetekort kan zorgen voor extreme behoefte aan zoetigheid of koolhydraten. Zoetigheid en snelle koolhydraten zorgen voor aanmaak van meer serotonine en dopamine. Deze stoffen geven je lichaam tijdelijk het fijne gevoel dat het nodig heeft. Daarom kunnen vrouwen in de tweede helft van cyclus echt verslaafd zijn aan zoetigheid, pizza, of chocola.  Chocola is bij veel vrouwen favoriet omdat het magnesium bevat, waaraan veel vrouwen een tekort hebben, plus fenylethylamine, dat een rol speelt bij de aanmaak van serotonine.

Let op je voeding in de periode ná je menstruatie

Maar wat kun je nu doen om eetbuien te voorkomen? De oplossing is vooral te vinden in de twee weken tussen je menstruatie en je ovulatie; de periode dus waarin de meeste vrouwen minder last hebben van onbedwingbare honger. In deze periode kan je door middel van voeding aan je hormoonbalans werken, waardoor PMS-klachten inclusief extreme honger kunnen afnemen. De oorzaak: insulineresistentie Honger in deze helft van je cyclus is vaak niet het gevolg van te weinig oestrogeen, maar van een hoge bloedsuikerspiegel, wat zorgt voor een grote aanmaak van insuline. Dat leidt er vervolgens weer toe dat je cellen ‘doof ‘ worden voor de insuline. Deze zogeheten insulineresistentie is een belangrijke reden waarom veel vrouwen 40+ het onmogelijk vinden om af te vallen. Als je zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel in de periode tussen menstruatie en ovulatie, dan verminder je ook de kans op oncontroleerbare snaaibuien later in de maand.

Hou je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk

Wees dus in deze periode voorzichtig met zoetigheid, snelle koolhydraten, frisdranken, vruchtensappen, koffie en alcohol en pas op met energiedrankjes (cafeïne en suiker) en met granen; allemaal zorgen ze voor flinke bloedsuikerpieken. Probeer verder stress te vermijden, want via het hormoon cortisol zorgt dat ook voor bloedsuikerpieken. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, want in bewerkte producten zitten vrijwel altijd chemische stoffen, die stress voor je lichaam opleveren en ook je bloedsuikerspiegel een boost geven.

Wat is slim om dan wél te eten?

Combineer gezonde, vezelrijke koolhydraten uit groenten met gezonde vetten (vooral omega 3) en eiwitten. Dit stabiliseert de bloedsuikerspiegel:

  • Eet 5 ons groenten per dag: maak smoothies, soepen, of salades met ongebrande noten, zaden en pitten; of gevulde omelet met allerlei soorten groenten.
  • Maak stamppotten van zoete aardappel, pompoen, knolselderij of peulvruchten.
  • Eet als gezond ontbijt eens havermuesli of quinoa met zaden en pitten.

Tips voor in de moeilijke periode

Probeer bovenstaande manier van eten zo goed mogelijk vol te houden door de hele maand heen. Nog wat extra tips:

  • Lijnzaad kan het oestrogeentekort helpen verminderen.
  • Verhoog je omega 3-vetzuren met supplementen als krillolie of algenolie.
  • Verhoog je serotonine met supplementen.
  • Ga insulineresistentie tegen door voldoende beweging, dat stimuleert je cellen om weer insuline op nemen.
  • Zorg voor voldoende ontspanning.
  • Gun jezelf voldoende slaap (7-9 uur), dat bevordert de gezondheid sterk.

www.energiekevrouwenacademie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.