2015 het jaar van de bodem?

2015 zou uitstekend het jaar van het fermenteren kunnen heten. Na rauw en super mag het wel wat verteerbaarder worden gemaakt allemaal, ware het niet dat het nu al het jaar van de bodem is: waarop ons eten wordt verbouwd mag je als levend orgaan zien.

Als de bodem in balans is wat betreft structuur, zuurstof, water, voedingsstoffen en - heel belangrijk! - bacteriën, groeit het gewas ook goed (en dan heb je nog warmte en licht nodig van de zon). Vereenvoudigd voorgesteld. Zo is het ook met onze darmen: als deze in balans zijn en er voldoende goede bacteriën in zitten (en ook voeding krijgen), dan zijn we zelf ook meer in balans. Wat hierbij kan helpen zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kefir, gepickelde groenten en appelazijn. Je zult merken dat je maag ook beter gaat werken. Ga op avontuur! Anita Verweij www.natuurwinkeloverveen.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.