Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Bloedsomloop in haarvaten

Op woensdag 22 oktober 2014 promoveerde arts Namkje Vellinga op een onderzoek naar de bloedsomloop in de haarvaten (microcirculatie).

Als de doorbloeding van de haarvaten bij ernstig zieke patiënten op de IC is verstoord, dan heeft de patiënt vaak een slechtere prognose. Het centrale project van Vellinga’s promotieonderzoek was de ‘microSOAP’: Microcirculatory Shock Occurrence in Acutely ill Patients. Deze studie bij 500 patiënten van 36 intensive care-afdelingen vanuit de hele wereld is het grootste klinische onderzoek op dit gebied tot nu toe, en werd gecoördineerd vanuit het MCL. Ook de andere onderzoeken voor het proefschriftzijn uitgevoerd op de afdeling Intensive Care in het MCL.

Het afgelopen decennium is er veel onderzoek verricht naar de doorbloeding van de haarvaatjes bij intensive-carepatiënten. Maar hoe vaak er verstoringen van de deze doorbloeding optraden, en wat de gevolgen daarvan waren, was onduidelijk. De microcirculatie kan eenvoudig in beeld worden gebracht met een zogeheten SDF-camera die op het slijmvlies onder de tong wordt gelegd. De individuele rode bloedcellen worden als zwarte bolletjes op het scherm afgebeeld. Uit Vellinga’s onderzoek bleek dat 17% van de patiënten een afwijkende microcirculatie hadden. Patiënten met een snelle hartslag én een verstoring van de microcirculatie bleken een drie maal zo grote kans op overlijden te hebben in vergelijking met patiënten met een snelle hartslag maar met een ‘normale’ microcirculatie.

Het onderzoek biedt artsen wereldwijd handvatten om vast te stellen welke patiënten een grotere kans op overlijden hebben door verstoring van de microcirculatie en biedt aangrijpingspunten voor therapeutische strategieën.

Bron: Hartpatiënten Nederland

Deel dit bericht op
Redactie

28-10-2014 om 11:03


Reageren op dit artikel