Betekenis kleur en structuur van poep

Bekijk je je poep wel eens ? Is het zacht of juist hard? Komt het elke dag of sla je ook wel eens een dagje over?

Je poep kan je heel veel vertellen over je gezondheid. Daarom is het soms letterlijk van levensbelang om je poep regelmatig te checken.


Wat de kleur je vertelt
Rood gekleurd Is je poep rood van kleur? Soms krijgt je poep een rode kleur na het eten van rode bieten of rode kool. Maar het kan ook duiden op bloed bij je poep. Dit kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstig. Aambeien bijvoorbeeld, of een ontsteking van je darmen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Soms wijst bloed bij je poep op poliepen in de darm, of op een meer ernstige ziekte zoals darmkanker. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50 jaar. Zie je dat je poep rood is, terwijl je geen bietjes of rode kool hebt gegeten? Maak dan direct even een afspraak met je huisarts. Deze kan inschatten of verder onderzoek nodig is. De signalen van de structuur Zachte poep Normaal gesproken is je poep stevig en soepel. Is je poep zachter, dan kan dit heel normaal zijn. Behalve als je hele dunne of waterdunne poep hebt (diarree). Dit kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstig. Is je drol ineens dun, dan kan het zijn dat de poep te snel door de dikke darm is gegaan. Daardoor heeft de dikke darm weinig vocht onttrokken aan de ontlasting. Dit kan ontstaan door een verkeerd voedingspatroon, maar ook bij een voedselinfectie of buikgriep. Als je vaak en langdurig dunne poep hebt, kan dit ook duiden op het Prikkelbare Darm Syndroom, of een ontsteking van je darmen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Ook coeliakie (glutenintolerantie) kan de oorzaak zijn van dunnere poep. Soms kan er sprake zijn van vetdiarree als oorzaak van dunne poep. Heb je regelmatig last van dunne poep? Bespreek het dan met je huisarts. Deze kan inschatten of verder onderzoek nodig is.

Bron: www.mlds.nl  

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.