Ben jij een ochtendmens of een avondmens?

Ben jij een ochtendmens of een avondmens?

Er zijn mensen die bij het opgaan van de zon uit bed stappen en direct in actie komen. Ze gaan 's avonds op tijd naar bed en zorgen ervoor dat ze weer vroeg uit de veren zijn. Je hebt ook mensen die zelden voor 09:00 uur opstaan en tot laat in de avond of zelfs tot diep in de nacht wakker blijven en dan nog met van alles bezig zijn. Ben jij een ochtendmens of juist een nachtbraker...? En heeft je dag- en nachtritme effect op je leven...? Wetenschappers in Groot-Brittannië hebben dat uitgezocht door de resultaten van een bestaand grootschalig onderzoek te analyseren.

Vroeg op dus rijker?

Ze begonnen aan het onderzoek met de stelling dat mensen die vroeg opstaan en vroeg naar bed gaan gezonder, intelligenter en rijker zijn. Echter, na het afronden van de uitgebreide studie is men tot de conclusie gekomen dat deze stelling niet met feiten kan worden onderbouwd. Sterker nog, het lijkt erop dat het tegendeel waar is, want uit de bevindingen van de onderzoekers mag worden geconcludeerd dat iemand die later naar bed gaat en de volgende dag langer uitslaapt over het algemeen een hoger inkomen heeft, vaker dan de vroegslapers de beschikking heeft over een auto en qua gezondheid niet echt afwijkt. Er blijkt echter wel een verschil te bestaan tussen iemand die langer dan gemiddeld op bed ligt. Dus niet het moment van slapen en ontwaken speelt dan een rol, maar het totaal aantal uren slaap. Iemand die tien of elf uur slaapt, blijkt een hogere kans te hebben op voortijdig overlijden dan iemand die acht uren per nacht op bed ligt. Minder dan acht moet het ook niet worden, want dan krijgt je lichaam niet voldoende rust om zich te herstellen van de vorige dag en zich gereed te maken voor de volgende dag.

Aan het onderzoek werd door 1229 volwassen mannen deelgenomen.

Ze waren allemaal even oud en hadden in de eerste helft van de jaren '70 al eens een enquête ingevuld over hun slaappatroon, gezondheid, sociaal economische situatie en cognitieve functies. Vervolgens werden deze mannen gedurende een periode van 23 jaar door wetenschappers gevolgd. Het overgrote deel van de mannen overleed binnen deze periode. Door de onderzoekers werd in kaart gebracht op welke leeftijd de mannen overleden en welke relatie er dus kennelijk is tussen de leeftijd die iemand bereikt en het dag- en nachtritme dat diegene volgt. De mannen die twaalf uur per nacht sliepen, hadden een iets grotere kans op overlijden. In het algemeen geldt overigens dat je het beste zoveel mogelijk hetzelfde slaapritme kunt hanteren, ook als je geen verplichtingen op bepaalde dagen hebt. Mensen die op vrije dagen langer uitslapen dan op werkdagen, hebben een onregelmatig ritme en dat komt het functioneren van het lichaam niet ten goede. Je werkt dan namelijk je eigen biologische klok tegen en dat heeft een ongunstig effect op je gezondheid. Wil je meer weten over je biologische klok? Kijk dan eens op http://www.leefbewust.com/themas/biologische_klok.html voor een interessant artikel daarover.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.