Alles wat je moet weten over het gebruiken van een rugbrace

Rugklachten, vrijwel iedereen heeft er wel eens last van. Dat is niet zo vreemd, want de rug krijgt dagelijks een hoop te verduren.

Een rugbrace kan helpen om nare rugklachten te verminderen. In dit artikel lees je wat een rugbrace is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe je rugklachten kunt voorkomen.

Wat is een rugbrace?

Een bestaat uit enkele elastische banden, die je om je bovenlichaam spant. Door de banden aan te trekken of door de kracht van het elastiek, forceer je een gezonde lichaamshouding. Hierdoor wordt de rug ontlast.

Wat zijn de voor- en nadelen van een rugbrace?

Een rugbrace is bedoeld om per direct rugklachten te verminderen. Dit betekent dat de rugbrace vele voordelen biedt. Echter is er ook een keerzijde aan het gebruik van een rugbrace.

Voordelen

-       Door een rugbrace neem je automatisch een gezonde lichaamshouding aan.

-       Een rugbrace zorgt voor ontlasting van de rugspieren.

-       De rugbrace maakt het oncomfortabel om onderuit te zakken. Dit stimuleert eveneens de gezonde lichaamshouding.

-       Een rugbrace wordt onder de kleding dragen. Dit betekent dat de rugbrace niet zichtbaar is voor de buitenwereld.

Keerzijde

Als een rugbrace voor een lange tijd achtereen wordt gebruikt, kun je afhankelijk raken van het hulpmiddel. De rugbrace zorgt er immers voor dat rugspieren minder hard hoeven te werken. Hierdoor kan verslapping van de spieren ontstaan en is het naderhand lastiger om deze weer tot op volle kracht te herstellen.

Hoe kun je rugklachten voorkomen?

Het dragen van een rugbrace is niet zaligmakend. Het is symptoombestrijding, terwijl rugklachten vaak voorkomen kunnen worden. Rugklachten ontstaan voornamelijk door het voor langere tijd aanhouden van een ongezonde lichaamshouding, aan spanning onderhevig zijn en het gebrek aan rust. Wissel zit- en stahoudingen gedurende de dag met elkaar af, zorg voor een uitlaatklep voor opgekropte spanning en dat je voldoende slaapt. Overigens zijn deze zaken óók aan te raden tijdens het dragen van de rugbrace.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.