Alles over huisstofmijt

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige organismen die voor zeer veel overlast kunnen zorgen als je hiervoor overgevoelig bent.

Daarom is het goed om je hier even in te verdiepen zodat je alles weet over de huisstofmijt. Je zult dan ook ontdekken dat je op een redelijk eenvoudige manier de overlast kunt wegnemen of in ieder geval een flink stuk kunt reduceren.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn arachniden die zichzelf voeden met huidschilfers van mens of dier en/of met schimmels. Het is goed om meteen een groot misverstand weg te werken: huisstofmijten bevinden zich in iedere ruimte. Zelfs de meest schone plek is niet huisstofmijt vrij. De organismen vertoeven het liefst op gestoffeerde plekken zoals matrassen, kussens, dekens, gestoffeerd meubilair, gordijnen en tapijt. Daarnaast zijn vochtige ruimtes een geliefde plek voor de huisstofmijt. 

Wanneer er sprake is van een huisstofmijtallergie

Veel mensen vertonen overgevoeligheidsreacties bij de aanwezigheid van huisstofmijten. De allergische reactie worden niet veroorzaakt door de beestjes zelf maar door de uitwerpselen van de arachniden. Hierin zitten specifieke eiwitten (allergenen) waardoor het immuunsysteem in werking kan treden. Bij een huisstofmijtallergie is er sprake van een ongewenste reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof (de allergenen). Dit komt tot uiting door een veelzijdigheid aan symptomen zoals een allergische rhinitis (loopneus, verstopte neus), rode, tranende en jeukende ogen, veelvuldig niezen, kriebelhoest, benauwdheid die vergelijkbaar is met astma), kortademigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en eventueel huidklachten. 

Hoe een overgevoeligheid voor de huisstofmijt wordt vastgesteld

Huisstofmijtallergie kan gezien worden als een vorm van “situatie allergie”. De overgevoeligheidsreactie is dus niet seizoensgebonden zoals bij hooikoorts het geval is. De intolerantie kan op iedere leeftijd ontwikkeld worden. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. Een overgevoeligheid voor de huisstofmijt kan worden vastgesteld met behulp van een bloedanalyse (RAST test) of een huidtest. 

Wat te doen bij een allergie voor huisstofmijt?

Er zijn diverse keuzes die gemaakt kunnen worden om de overlast van een allergie voor huisstofmijt te minimaliseren of geheel weg te nemen. Uiteraard speelt een goede ventilatie en hygiëne een belangrijke rol maar het is goed om nogmaals aan te geven dat het niet mogelijk is om een ruimte volledig huisstofmijt vrij te maken. 

Een andere stap die gezet kan worden in geval van huisstofmijtallergie is om te kiezen voor symptoom en/of bronbestrijding. Met betrekking tot symptoombestrijding kan er gekozen worden om antihistaminica te gebruiken. Dit is medicatie (in vorm van pillen, tabletten of een spray) die voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de allergische klachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten. 

De meest effectieve manier om de overlast van huisstofmijten te bestrijden

De meest effectieve manier om de overlast van een allergische reactie te bestrijden is door de bron weg te nemen. Dit is de reden dat er vaak gekozen wordt om luchtreinigers te plaatsen omdat dit een zeer effectieve manier is om de overlast weg te nemen. Doordat deze arachniden dusdanig klein en licht van gewicht zijn en als stofdeeltjes door de lucht zweven werkt een goede luchtreiniger zeer effectief bij het bestrijden van huisstofmijt overlast. Op de website van Allergieplein staat een zeer uitgebreid artikel over wat de beste luchtreiniger bij allergie is en staat er uitgebreid beschreven welke keuze hierin gemaakt kunnen worden. Het maken van een goede keuze op dit gebied zal een merkbare verlichting geven aan mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.