Allergisch door tekenbeet

Allergisch door tekenbeet voor rood vlees Het is volop zomer en dus wordt men weer regelmatig gewaarschuwd voor teken. Wie te maken krijgt met een beet van deze kleine diertjes kan daarvan zeer vervelende gevolgen ondervinden, vooral wanneer de beet niet tijdig wordt ontdekt.

De ziekte van Lyme kan zich in dat geval manifesteren, met zeer ernstige gevolgen. Veel minder bekend is echter dat een tekenbeet ook een allergie voor rood vlees kan bewerkstelligen. Een teek is een klein bruin-zwart spinachtig insect. Het dier is slechts één tot drie millimeter groot en kan niet springen of vliegen. Teken leven vooral in struiken en hoog gras, in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Ze houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot oktober. Vandaar dat juist in de zomerperiode de meeste tekenbeten voorkomen, we trekken er immers zelf massaal op uit naar de gebieden waar teken graag verblijven. Naar schatting een miljoen keer leidt dat tot een tekenbeet. Wanneer de teek direct wordt verwijderd, is er meestal niets aan de hand. Een besmetting kan dan worden voorkomen en als er al sprake is van een besmetting is die, bij tijdige ontdekking, goed te behandelen met antibiotica. Enkele jaren geleden werd pas ontdekt dat een beet van de zogenoemde Lone star teek een voedselallergie kan veroorzaken. In Nederland hoeven we ons hierover vooralsnog geen zorgen te maken, want het diertje bevindt zich in de Verenigde Staten. De teek kwam aanvankelijk alleen in het zuidwesten van de Verenigde Staten voor, maar heeft zich inmiddels ook naar het oosten en andere delen van Amerika verspreid. De agressieve teek is te herkennen aan een witte stip of ster op de rug. Toch blijft waakzaamheid aanbevolen, want ook in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Japan, Korea en Australië zijn gevallen van voedselallergie na een tekenbeet gemeld, de kans is dus groot dat ook andere teken hetzelfde probleem kunnen veroorzaken. Wat is nu de oorzaak van deze voedselallergie, die met name het eten van rood vlees bemoeilijkt? De Lone star teek draagt een suikerverbinding bij zich, genaamd alfa-gal. Na een beet van de teek ontwikkelt het lichaam antistoffen tegen deze stof. Maar juist dat alfa-gal zit ook in rood vlees. Dit zorgt ervoor dat er na het eten van rood vlees ook een afweerreactie in ons lichaam ontstaat. Soms blijft het bij wat jeuk en bulten, maar er kan ook een levensbedreigende anafylactische shock optreden. Overigens kan het soms wel tot een aantal uren na de inname van rood vlees duren voordat deze klachten zich manifesteren. Het is ook nog niet duidelijk of de klachten van blijvende aard zijn. Zelf een tekenbeet opgelopen? Op deze pagina van de Rijksoverheid staat precies hoe je moet handelen om deze parasiet op de juiste manier te verwijderen: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Een_tekenbeet/Verwijderen_van_een_teek    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.