5 tips die je helpen bij het stoppen met roken

Veel rokers zouden eigenlijk best graag willen stoppen met roken. Maar in de praktijk lukt dit vaak gewoon niet. Na een tijdje stoppen, gaan ze weer voor de bij

Wat zijn dan echt die doorslaggevende tips die je helpen om te stoppen? Tja, je moet het natuurlijk zelf doen. Toch blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat van alle elektrische rokers de helft is gestopt met traditioneel roken. Een zeer hoog percentage natuurlijk. Ook jezelf belonen en geld apart leggen voor een leuke vakantie helpt vaak bij het stoppen. We zetten de beste tips even voor je op een rij.

Het verslavingsaspect omzeilen

De belangrijkste reden waarom stoppen met roken zo lastig is, is het verslavingsaspect. Je lichaam is verslaafd aan de nicotine en vraagt er ook om. En verder zijn er natuurlijk van die momenten dat je niet zonder je sigaret kunt. Bijvoorbeeld wanneer je net uit je bed komt, bij je kopje koffie of wanneer je het even moeilijk hebt. Een goede manier om te stoppen is door de nicotine langzaam af te bouwen. Dit kan met kauwgum, pleisters of met een e-sigaret. Elektrisch roken blijkt bij veel mensen zeer effectief te zijn.

Je krijgt trek in een sigaret...

Natuurlijk komt er een moment dat je trek krijgt in een sigaret. Dan komt het er op aan. Het beste kun je dan gewoon even vijf minuten wachten. De behoefte zakt namelijk ook vanzelf weer weg. Of zoek even wat afleiding, ga een wandeling maken of even boodschappen doen. Beloon jezelf ook elke week met een leuk cadeautje. Je bespaart immers veel geld, dus daar mag je jezelf best even van verwennen.

Samen met je huisarts

Vind je het echt heel lastig om te stoppen? Dan kun je dit ook samen met je huisarts doen. Deze begeleidt je dan tijdens het stoppen. Je hebt vier keer meer kans om echt te stoppen wanneer je dit samen met je huisarts doet. Zorgverleners hebben ervaring om mensen te helpen stoppen met roken. Ze weten ook welke methoden of hulpmiddelen het beste werken.

Stoppen met roken apps

Er bestaan heel veel verschillende stoppen met roken apps. Die zijn speciaal ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Ze ondersteunen je bij het stoppen met roken. Ook helpen ze je om gemotiveerd te blijven. Een soort digitale coach, zeg maar. De beste apps zijn Stoptober, Quit smoking buddy, Quit smoking, Quit now, Rookvrij Pro en Stopstone.

Gooi al je asbakken weg

Wanneer je gaat stoppen, dan is het belangrijk om echt alles wat met roken te maken heeft weg te gooien. Denk aan zaken als aanstekers en asbakken. Bewaar deze ook niet voor gasten of je-weet-maar-nooit. Zo kom je veel minder snel in de verleiding. Stop ook radicaal op een bepaald moment. Dat zorgt voor de meeste kans op succes. Zet ook de redenen waarom je wilt stoppen voor jezelf op papier. Deze kun je weer even lezen wanneer je een zwak moment hebt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.