5 fabels over afvallen ontkracht

Als we wat kilootjes kwijt willen, dan willen we dat het liefst zo snel mogelijk én zo eenvoudig mogelijk. Maar zo simpel is het helaas niet.

We moeten er echt wat voor doen om overgewicht kwijt te raken en wat hiervoor de beste manier is, is voor iedereen verschillend. Als we gaan lijnen, komen er vaak ook veel adviezen op je af: iedereen heeft wel tips om af te vallen. Zijn het niet je familieleden of vrienden die met suggesties komen, dan lees je het wel op het internet. Maar welke tips zijn nu echt nuttig? Er circuleren namelijk genoeg fabeltjes als het gaat om afvallen. In dit artikel bespreken we 5 fabeltjes als het aankomt op aanvallen.

Als je wilt afvallen, mag je helemaal geen suiker meer eten.

Dat valt best mee. Natuurlijk is veel suiker eten niet verstandig. Echter, als je het beperkt tot twee keer in de week iets lekkers nemen, is dat helemaal niet zo’n probleem. Het zorgt in ieder geval wel dat je jouw dieet langer volhoudt.

Als je wilt afvallen, mag je geen vet meer eten

Ook dit is onzin. Sterker nog, je lichaam heeft juist vetten nodig. Zonder vetten krijgt je lichaam niet genoeg vitamine A, D, E en K binnen. Deze vitamines zijn wel noodzakelijk voor de opbouw van weefsels en cellen. Ook voor de aanmaak van gal en hormonen zijn vetten nodig. Neem niet te veel vet tot je. Let daarnaast op de soorten vet die je binnenkrijgt. Vermijd bijvoorbeeld verzadigd vet.

Als je wilt afvallen, mag je geen brood, pasta of aardappelen meer eten

Ook dit is niet waar. Ook deze producten bevatten vitamines en als je ze met mate eet is er niets aan de hand. Wat vaak wel echte dikmakers zijn: de saus op de pasta of de jus of de mayonaise bij de aardappelen. Ook vet broodbeleg werkt niet mee. Dus als je brood, pasta of aardappelen eet, kijk goed uit waar je het mee combineert.

Als je wilt afvallen, kun je beter niet ontbijten

Ook dit is zeker een fabel. Met een ontbijt breng je gelijk je stofwisseling op gang, je zet als het ware de verbrandingsmotor aan. Niet ontbijten betekent vaak ook dat je bij de lunch veel meer eet, dus je schiet er niets mee op.

Als je wilt afvallen dan mag je geen tussendoortjes en niet na 20.00 uur eten

Ook dit klopt niet. Tussendoortjes mogen best, mits het gezonde en caloriearme tussendoortjes zijn. Het voorkomt vaak ook het schransen bij de hoofdmaaltijden. Wat betreft het eten na 20.00 uur, hier word je echt niet dikker van. Je wordt dik omdat je over de hele dag door te veel calorieën tot je genomen hebt, meer dan dat je nodig had. Echt niet alleen omdat je het op een bepaald tijdstip eet. Afvallen met een diëtist Als je echt gezond en verstandig wilt afvallen, is het vaak raadzaam om een diëtiste te raadplegen of een cursus te volgen bij deskundige instanties. Soms worden deze opties vergoed door je zorgverzekering. Voor een diëtiste heb je waarschijnlijk zelfs recht op een vergoeding vanuit je basisverzekering of aanvullende verzekering. Als je plannen hebt om af te vallen is het dus verstandig om te kijken naar een vergoeding vanuit je zorgverzekering. Goed om te weten; zelfs in de goedkoopste zorgverzekering heb je vaak recht op vergoeding als je op een verantwoorde manier onder deskundige begeleiding wilt afvallen. Veel fitnesscentra bieden in samenwerking met zorgverzekeringen flinke kortingen aan, waardoor meer bewegen ook betaalbaarder wordt. Met een beetje uitgekiend zoeken heb je dus niet alleen een goedkoopste zorgverzekering, maar ook de goedkoopste sportschool.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.