10 voedingsmiddelen die je helpen aansterken

Als je een operatie hebt ondergaan of het flink te pakken hebt gehad, moet je lichaam extra hard werken om weer aan te sterken.

Dit zijn tien voedingsmiddelen die je lijf de brandstof geven en de bouwstenen aanreiken om te werken aan haar herstel:

1.      Eieren

Eieren zijn eieren enorm voedzaam en helpen je zodoende op krachten komen. Daarnaast dragen ze bij aan de opbouw en het herstel van weefsels. Ze staan namelijk bol van de eiwitten, die de bouwstenen vormen voor je spieren, botten en huid.

Eieren zijn wel wat zwaarder verteerbaar, dus ga ze pas weer eten als je maag en darmen weer wat intensiever voedsel kunnen verdragen.

2.    Vlees

Vlees levert niet alleen eiwitten voor de opbouw en het herstel van cellen en weefsels. Ook bevat dit natuurproduct het mineraal ijzer en B-vitamines voor kracht en energie.

Kies voor vers vlees met zo min mogelijk toevoegingen, want synthetische smaakstoffen en conserveringsmiddelen belasten je lichaam tijdens het herstel.

3.    Schelp- en schaaldieren

Schelp- en schaaldieren, zoals garnalen en oesters, zijn rijk aan stoffen die je helpen herstellen na ziekte of een operatie. Denk aan het mineraal zink, dat onmisbaar is voor de wondgenezing en om je immuunsysteem een boost te geven.

4.    Vis

Vis is rijk aan eiwitten, waardoor dit zeeproduct kan helpen om weefsels te herstellen en op krachten te komen. Vette vis heeft nog het voordeel dat het omega 3-vetzuren bevat, die helpen om ontstekingen te voorkomen.

Vermijd vis met een krokant jasje, want dit bevat ongezonde koolhydraten en transvetten die je lichaam belasten en je herstel in de weg staan.

5.    Yoghurt

Yoghurt bevat niet alleen gezonde eiwitten die je helpen aansterken. Ook vult dit gefermenteerde zuivelproduct de gunstige darmbacteriën aan. Dat is vooral belangrijk als deze bacteriën in omvang zijn afgenomen door het gebruik van antibiotica.

Doordat yoghurt bijdraagt aan een gezonde balans tussen de bacteriën in je darmen, helpt het om diarree door een overgroei aan ongunstige bacteriën tegen te gaan.

Kies voor volle yoghurt, want daarmee krijg je gezonde vetten binnen, die je helpen op gewicht te komen en een gezond gewicht te behouden.

6.    Zoete aardappelen

Zoete aardappelen bevatten complexe koolhydraten, die je lichaam op een gezonde manier van energie voorzien tijdens je herstel.

Koolhydraten leveren niet alleen de brandstof die je cellen nodig hebben voor de genezing. Ze stimuleren ook de activiteit van enzymen als hexokinase en citraatsynthase, die belangrijk zijn voor wondherstel.

Ook de vitamines en mineralen in zoete aardappel dragen bij aan het herstel van je lijf. Je vindt vooral veel provitamine A in deze groente. Dit is een stof die je lichaam zelf kan omzetten in vitamine A.

7.    Noten, zaden en pitten

Noten, zaden en pitten zijn enorm voedzaam en daarom perfect om je herstelproces te ondersteunen. Probeer iedere dag een handje gemengde noten te eten zodra je maag en darmen weer wat zwaarder verteerbaar voedsel kunnen verdragen.

8.    Water

Voor een spoedig herstel is het belangrijk om voldoende water te drinken. Wellicht ben je veel vocht verloren, zodat je dit weer moet aanvullen. Als je lichaam is uitgedroogd, kun je je moe, misselijk en zwak voelen. Ook kun je een licht gevoel in je hoofd hebben.

Als je aan een glas water een portie green juice poeder toevoegt, dan krijg je alle vezels, vitamines en mineralen uit groenten en fruit binnen en daarnaast probiotica en spijsverteringsenzymen.

9.    Lever

Lever en ander orgaanvlees behoort tot de meest voedingsrijke producten op aarde. Naast vetten en eiwitten staat lever namelijk bol van de gezonde vitamines en mineralen. Perfect voedsel dus om aan te sterken.

10.Groenten en fruit

Groenten en fruit dragen niet alleen bij aan je herstel door de vele vitamines en mineralen die ze bevatten. Ze leveren ook vezels, die de beweging van je darmen en je stoelgang helpen normaliseren.

Veel groenten- en fruitsoorten bevatten vitamine C, dat belangrijk is voor het herstel van je natuurlijke weerstand en de wondgenezing. Vooral paprika, zwarte bessen, aardbeien en kiwi zijn rijk aan deze vitamine.

De gezonde stoffen in groenten en fruit helpen ons lichaam bovendien te ontgiften, wat bijdraagt aan een voorspoedig herstel.

Bronnen

Prasad, A.S. (2008). Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells. Molecular medicine, 14(5-6): 353–357.

Demling, R.H. (2009). Nutrition, Anabolism, and the Wound Healing Process: An Overview. Eplasty, 9: e9.

Hickson, M. et al. (2007). Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial. British Medical Journal, 335(7610):80.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.