Zuurstokroze pannenkoek

De bietjes geven de pannenkoeken een lekker zoete smaak, en de rode kleur maakt ze zo zuurstokroze mooi!

Bereidingsduur: 60 minuten
2 personen

Ingredienten

500 gram rode bieten
75 gram adzuki kiemen
2 stuks appel cox
1 el mierikswortelsaus
1 stuks kropsla
5 bosje radijs
250 gram pannenkoekmeel
2 stuks eieren
1 knoflook teen
250 ml melk
3 el olie om in te bakken
5 el citroensap
1 el mayonaise (of zure room of yoghurt)
1 el azijn
1 tl suiker (of honing)
1 tl kaneelpoeder
zout en peper
olijfolie van goede kwaliteit

De bietjes geven de pannenkoeken een lekker zoete smaak, en de rode kleur maakt ze zo zuurstokroze mooi! Neem de tijd voor het bakken van de pannenkoeken of laat je helpen.

Voorbereiding (20 minuten)

Verwarm de oven voor op 60 graden voor het warm houden van de pannenkoeken.

Haal de bietjes uit de verpakking en doe ze – met het vocht – in een kom. Snijd 2/3 van de bietjes in stukken en pureer ze met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde puree. De rest van de bieten snijd je in kleine blokjes om er later de pannenkoeken mee te garneren. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukken. Was en snijd de kropsla in kleine stukken en droog deze met een slacentrifuge of een schone keukendoek. Spoel de radijsjes schoon, verwijder het groen en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Meng azijn met water (2:1) en een beetje suiker (of honing) en schenk het bij de radijsjes. Laat marineren in de koelkast. Pel de knoflook. Bereiding (40 minuten)

  • Maak een glad beslag door het pannenkoekmeel te mixen met melk, eieren en een scheutje olie. Klop de bietenpuree door het pannenkoekbeslag en roer alles goed door elkaar tot een stevig roze beslag. Zet even opzij.
  • Doe voor de appelmoes de appelstukjes met een klein laagje water in de pan. Zet het vuur hoog en wacht tot het water kookt. Zet dan het vuur laag en laat de appels met de deksel op de pan in 10 minuten tot moes koken (let wel op dat de appelmoes niet aanbrandt).
  • Was intussen voor de salade de adzuki kiemen in een zeef onder heet water en laat uitlekken. Verwarm olie in en bakpan en roerbak de kiemen op een hoog vuur gedurende 2 á 3 minuten. Pers er de knoflook bovenuit en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot lauwwarm. Laat de gemarineerde radijsjes uitlekken en hussel ze samen met de adzuki kiemen door de kropsla. Zet op zij tot nader gebruik.
  • We gaan nu de pannenkoeken bakken. Verhit telkens een scheutje olie in een bakpan met een antiaanbaklaag en bak de pannenkoekjes één voor één op een middelhoog vuur aan beide kanten (heb je 2 bakpannen, dan gaat het bakken natuurlijk 2x zo snel). Houd de eerder gebakken pannenkoekjes warm in de oven (op 60 graden) of onder aluminiumfolie.
  • Giet na circa 10 minuten het water van de appelmoes af (als er nog water in de pan is) en strooi er de kaneelpoeder over. Als je een fijne appelmoes wilt kun je de appels pureren met een staafmixer of keukenmachine.
  • Meng intussen de mierikswortelsaus met eenzelfde hoeveelheid mayonaise (zure room of yoghurt is ook lekker) en citroensap. Mierikswortel is behoorlijk pittig, dus proef of je de smaak goed vindt. Je kunt de saus desgewenst aanlengen/verdunnen met lekkere olijfolie.
  • Serveer de roze pannenkoeken met daarop wat mierikswortelsaus en Serveer de salade en appelmoes ernaast.

Menusuggestie:

  • Je kunt ook een deel van de roergebakken adzuki kiemen apart houden en
  • deze vlak voor het serveren over de bietenpannenkoeken strooien.

www.beebox.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.