Zelfstandig wonen op latere leeftijd? Het kan met deze 7 tips!

Natuurlijk willen we allemaal het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Vandaag de dag is dat ook niet meer zo’n probleem als vroeger.

Er zijn talloze hulpmiddelen waardoor we langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Deze 7 tips zullen ook u helpen om zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven!

1. Gebruik een seniorentelefoon

Een seniorentelefoon is een van die middeltjes om langer onafhankelijk te blijven. Zo blijft u namelijk gemakkelijk in contact met anderen, terwijl de apparatuur heel begrijpelijk is. U kunt de seniorentelefoon niet alleen gebruiken om mee te bellen, maar ook voor apps. Zo kunt u bijvoorbeeld heel eenvoudig actief zijn op de sociale media, zoals Facebook. Lees ook het artikel: ‘Welke telefoon is geschikt voor senioren? Wij leggen het u uit!’

2. Kies voor een sta-op-stoel

Is het soms lastig om uit de stoel te komen? Of wilt u lekker op de bank hangen, maar bent u bang dat overeind komen niet eenvoudig gaat worden? Dan is een sta-op-stoel de ideale oplossing voor u. Deze stoelen kunt u niet alleen gebruiken als relaxfauteuil, maar het is ook mogelijk om hem zo in te stellen dat u gemakkelijk op kunt staan.

3. Laat een traplift installeren

Wanneer u niet meer goed zelfstandig de trap op kunt, dan zijn er diverse oplossingen. U kunt er uiteraard voor kiezen om te verhuizen naar een huis met één woonlaag, maar dit is vaak prijzig en dan moet u bovendien afscheid nemen van uw huidige woning. Een traplift is dan een uitstekende keuze. Op trapliftenvergelijken.nl kunt u eenvoudig zien welke traplift het best bij u past. Zo weet u zeker dat u de juiste prijs voor de traplift betaalt.

4. Ga voor het gemak van een rollator of scootmobiel

Het kan gebeuren dat uw evenwicht snel achteruitgaat of dat u slecht ter been bent. Met een rollator of scootmobiel kunt u langer zelfstandig de straat op. Het risico om te vallen is vele malen kleiner en u kunt zich eveneens gemakkelijker voortbewegen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een rollator of scootmobiel? Lees dan het artikel ‘Mobiliteit voor ouderen: tips om mobiel te blijven als u ouder wordt’.

5. Schaf een seniorenbed aan

Ook ’s nachts extra comfort? Dan is een seniorenbed een uitstekende keuze. Een bed op maat zorgt voor een betere nachtrust. Seniorenbedden worden gekenmerkt door een hoge instap, waardoor het eenvoudiger is om in en uit bed te stappen. Bovendien is de bodemdrager vaak verstelbaar. Dit maakt het mogelijk om het bed helemaal aan uw wensen aan te passen. Verder zitten er doorgaans wielen onder het bed, wat een voordeel is wanneer u de slaapkamer wilt schoonmaken of wanneer u de inrichting wilt veranderen.

6. Zorg voor ondersteuning in de badkamer

De badkamer is een van de meest riskante plaatsen in huis om te vallen. De ondergrond is vaak glad, waardoor u gemakkelijk de grip verliest. Een goede ondersteuning is dan ook een must. Denk hierbij aan een stang bij het toilet, het bad of de douche. Zo heeft u extra steun en verlaagt u het risico op een val. Kunt u niet meer zo lang staan in de douche? Dan is het zaak om voor een douchestoel te kiezen. Ook antislipmatten zijn in de badkamer een goede keuze om voor een veiligere ondergrond te zorgen.

7. Gebruik hulpmiddelen om uw hobby’s te blijven doen

Natuurlijk bestaat het leven niet alleen maar uit het huishouden. Ook de leuke dingen kunnen echter moeite gaan kosten. Gebruik dan ook de hulpmiddelen die u nodig heeft. Wordt het moeilijker om te lezen? Kies dan voor een leesloep of voor een loeplamp, zodat het beeld voor u groter en helderder wordt. Gaan uw ogen zo sterk achteruit dat zelfs deze methode te vermoeiend is, dan kunt u natuurlijk ook voor luisterboeken kiezen. Hierbij worden de verhalen aan u voorgelezen. Tuiniert u graag? Dan is er speciaal tuingereedschap dat u extra grip geeft. Voor veel hobby’s zijn er eenvoudige oplossingen te vinden! Met plezier zelfstandig wonen Natuurlijk is het belangrijk dat u er plezier in houdt om zelfstandig te blijven wonen. Aarzel dan ook niet om de nodige hulpmiddelen te gebruiken. Ook wanneer u bepaalde dingen niet meer kunt, is het zaak om ontspannen door het leven te gaan. Grijp de kansen aan en blijf zo lang mogelijk zelfstandig wonen!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.