Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (4 stem, gemiddelde: 4,50 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Vitamine- en mineralentekorten bij maagzuurremmers

Huisartsen schrijven maagzuurremmers het vaakst voor, maar het medicijn kan de opname van vitamine B12 en magnesium verminderen. Signalen van mogelijke tekorten die hierdoor kunnen ontstaan zijn o.a. tintelingen, geheugen- en concentratie problemen, spierpijnen, neerslachtige gevoelens, verwardheid en vermoeidheid. Vaak treden deze signalen sluipend op en dat maakt het lastig om ze op tijd te herkennen. Magnesium en B12 supplementen kunnen uitkomst bieden om tekorten door maagzuurremmers te voorkomen of ontstane tekorten aan te vullen.

In 2016 kreeg ruim 16% van de patiënten ingeschreven in een huisartsenpraktijk een maagzuurremmer voorgeschreven. Het medicijn staat al jaren op nummer 1 van meest voorgeschreven middel. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) naar medicijngebruik.

Maagzuurremmers worden gebruikt tegen brandend maagzuur en ter preventie en behandeling van maagzweren. Maar ook om te voorkomen dat maagklachten ontstaan bij gebruik van andere veelgebruikte medicijnen. Een maagzuurremmer vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Door het effect op maagzuur kan de opname van vitamine B12 verminderen. Ook kan een veranderde zuurgraad in de maag de opname van het mineraal magnesium hinderen. Wees daar dus alert op als je maagzuurremmers gebuikt.

Bespreek de keuze voor supplementen bij medicijngebruik met je arts of apotheek. Op www.supplementinfo.nl kun je meer lezen over vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen.

Deel dit bericht op

Lees ook

» BeZink eer ge begint
» Terug naar dagelijkse lepel levertraan?
» Magnesium meest favoriete supplement van 2018
» Krillolie bron omega-3 vetzuren
» Foliumzuur voor de zwangere vrouw (vitamine B11)
Redactie

25-01-2018 om 15:56

Tags: , ,


Reageren op dit artikel