Verzuurde benen na intensief lopen of fietsen

Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Je hebt een lange wandeling gemaakt en na verloop van tijd kun je bijna geen stap meer zetten van de pijn.

Je benen zijn letterlijk verzuurd geraakt. De pijn manifesteert zich vooral in je kuiten, waar zich de belangrijke spieren bevinden die je tijdens het lopen (of fietsen) gebruikt. Waar komt dat verzuren precies door en kun je er iets tegen doen?

Het verzuren van je spieren is een vorm van overbelasting, die veelal te maken heeft met onvoldoende training. Wanneer je elke dag dezelfde afstand zou lopen, zou het proces van verzuring in principe na verloop van tijd niet meer mogen optreden. Je hebt dan namelijk voldoende conditie opgebouwd om dit te voorkomen. Het heeft alles te maken met de snelheid waarmee je lichaam in staat is om afvalstoffen te verwijderen. En dat hangt weer nauw samen met de conditie van je hart en bloedvaten. Maar laten we bij het begin beginnen. Wanneer je lichaam in beweging is, vindt meer verbranding plaats. Je spieren hebben energie nodig om te kunnen functioneren en die energie halen ze uit de brandstof die jouw lichaam uit je voeding opslaat.

Spieren gebruiken bij voorkeur glucose om te verbranden. Als de glucose op is, zal vetweefsel worden afgebroken om toch voldoende verbranding te kunnen realiseren. Maar bij de verbranding van glucose ontstaat een afvalproduct: lactaatzuur. Wanneer er voldoende zuurstof aanwezig is, wordt dat lactaatzuur weer omgezet, maar bij grote inspanning kan je hart het soms niet meer bijbenen en ontstaat er een tekort aan zuurstof in je lichaam. Het gevolg is dat het lactaatzuur niet meer adequaat wordt omgezet en er dus een overschot aan lactaatzuur ontstaat. Hier heeft ons lichaam natuurlijk wel weer een mooi trucje op gevonden. Het overschot wordt naar andere spieren getransporteerd, spieren die op dat moment minder actief zijn. Ook kan het naar de lever gaan, om vervolgens weer te worden afgebroken tot glucose.

De vraag is natuurlijk hoe je dit kunt voorkomen. Eigenlijk hebben we dat al een beetje genoemd hierboven. Een goede  conditie voorkomt verzuring van je spieren. Als je hart en longen optimaal functioneren, kunnen ze ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof wordt rondgepompt om het teveel aan lactaatzuur om te zetten. Belangrijk is om jezelf niet overmatig te belasten. Bouw je bewegingsactiviteiten geleidelijk op, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie. Een goede warming-up is belangrijk en daarnaast is het verstandig om je lichaam ook de tijd te gunnen voor herstel. Niet voor niets zijn bepaalde intensieve trainingsschema’s zodanig opgesteld dat je bij voorkeur met een interval van vijf dagen volgt. De lengte van de herstelperiode hangt natuurlijk samen met de mate van verzuring. Zorg er intussen voor dat je voldoende eet en vooral drinkt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.