Verdriet toelaten

Het gebruik van antidepressiva, slaapmiddelen en kalmeringspillen in woonzorgcentra afbouwen: het kan. Dat bewees een verbeteringsproject in een Gents woonzorgcentrum waar de Universiteit Gent aan meewerkte.

Uit onderzoek van de vakgroep Farmacologie, UGent, bleek dat 30 procent van de bejaarden in woonzorgcentra geneesmiddelen voorgeschreven krijgen om hun angsten en agressie te onderdrukken. Psychofarmaca zijn geneesmiddelen die inwerken op het psychisch welzijn, zoals antidepressiva, slaapmiddelen en kalmeringspillen. Ze maken bejaarden suffer en minder alert. En dat verlaagt niet alleen hun levens-kwaliteit, het verhoogt ook het risico op vallen. In het woonzorgcentrum Leiehome in Drongen startte vorig jaar een project om dit soort geneesmiddelen efficiënter en effectiever in te zetten.

Verdriet toelaten

“Heel wat ouderen hebben verdriet door verlieservaringen, bijvoorbeeld van een partner, familieleden of een vertrouwde omgeving. Maar verdriet is geen depressie. Soms moet je verdriet toelaten in plaats van het te behandelen met antidepressiva,” aldus Dirk De Meester, hoofd zorgverlening van woonzorgcentrum Leiehome. Ook op andere vlakken bleek medicatie niet altijd nodig. Dirk De Meester: “Slaapmedicatie’’ konden we afbouwen door meer aandacht te besteden aan een goede slaaphygiëne, waardoor onze bewoners een beter slaappatroon ontwikkelden. Ook moeilijk hanteerbaar gedrag zoals roepen of ronddwalen moet niet altijd met geneesmiddelen behandeld worden.” Bron: http://www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/minder-medicatie-in-woonzorgcentra  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.