Slaapproblemen

Acht uur slapen is niet de standaard, wat te doen bij slaapproblemen. Een derde van de Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen.

Veelgehoorde klachten zijn het niet in slaap kunnen vallen of ’s nachts wakker liggen. Voor 10 tot 15% van de Nederlanders is slapeloosheid een langdurig en ernstig probleem. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slaapproblemen als mannen. Op 13 maart was het Internationale Dag van de Slaap. Een goed moment voor Fonds Psychische Gezondheid om het te hebben over slaapproblemen. Chronische slapeloosheid Het meest voorkomende slaapprobleem is chronische slapeloosheid (insomnie). Iemand heeft dan gedurende minstens één maand moeite met inslapen en/of doorslapen, of is overdag niet uitgerust. Chronische slapeloosheid kan onder andere ontstaan door stress en piekeren en heeft vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Insomnie kan zelfs leiden tot angstklachten en depressie. Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid zouden een twee keer zo grote kans hebben in hun leven een depressie te ontwikkelen. Leeftijd Ook leeftijd speelt een rol. Oudere mensen komen vaak minder snel in slaap en slapen minder diep. Zij worden vaker wakker en hebben minder behoefte aan slaap. Zeker als ze gedurende de dag minder activiteiten hebben dan vroeger en vaker tussendoor slapen. Als zij net zo lang proberen te slapen als toen zij jonger waren, kunnen ze slaapproblemen krijgen. Ieder zijn slaapritme In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is acht uur slaap per nacht niet de standaard. Ieder mens heeft zijn/haar eigen dag- en nachtritme. Belangrijk is de kwaliteit van de slaap en of iemand een uitgerust gevoel heeft. Hoe lang iemand slaapt is dus minder van betekenis. Het is in ieder geval van belang niet door te blijven lopen met slaapproblemen. Doe er iets aan Allereerst is het belangrijk de oorzaak van de slaapproblemen te achterhalen: stress en spanning kunnen voor slaapproblemen zorgen, maar ook ingrijpende gebeurtenissen, piekeren en ongezonde leefgewoonten. Als u slaapproblemen ervaart kunnen ontspanningsoefeningen, het opschrijven van zaken waarover u piekert (ook gedurende de nacht, dit kan het ‘malen’ stoppen) en het omzetten van negatieve naar positieve gedachten helpen. Dit is niet eenvoudig, maar het is de moeite waard om te proberen. Op de website van Fonds Psychische Gezondheid staan meer tips. Helpen deze tips niet of hebben de slaapproblemen een andere oorzaak, zoals slaapapneu of psychische problemen, dan raadt het Fonds u aan om met de huisarts te praten. Deze kan bij chronische slapeloosheid bijvoorbeeld doorverwijzen naar een slaapcursus. Tijdens een dergelijke cursus krijgen mensen inzicht in hun gedachten omtrent slaap en wordt er gekeken naar hun slaappatroon. Soms schrijft de huisarts tijdelijk slaap- of kalmeringstabletten voor. Wilt u meer weten en wilt u testen of u last heeft van slaapproblemen die kunnen wijzen op chronische slapeloosheid? Ga naar www.psychischegezondheid.nl/slaapstoornissen  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.