Sesamolie in je oren

Wat kan die sesamolie dan voor je oren betekenen? Het is herfst, er waait harde wind en het wordt frisser en kouder.

Als het herfst is…… Sesamolie in je oren????

In de preventieve Ayurvedische geneeskunde is dit heel gewoon! Omdat deze medische wetenschap, erkend door de WHO, gebaseerd is op de vijf elementen ruimte, lucht, vuur, water en aarde, kun je je wel voorstellen dat dit komende seizoen (de herfst) een seizoen is waar ruimte en lucht een grote rol spelen. Lucht wordt ook wel wind genoemd en die laat in de herfst goed van zich weten.

Dit complete medische systeem leert je over gezondheid in alle aspecten, lichamelijke en mentale, sociaal goed in je vel zitten, je spiritualiteit-en bewustzijnsontwikkeling, zorgvuldig omgaan met het milieu, een holistische aanpak doordat er naar de mens als geheel wordt gekeken. Je kunt deze Ayurveda op allerlei manieren aanpakken: in je voeding en leefstijl, door het gebruik van kruiden, het zorgen voor een goede spijsvertering zodat er weinig afvalstoffen de kans krijgen zich op te hopen, yoga, meditatie en nog meer….

Ayurveda maakt ook gebruik van twintig eigenschappen, tien paren van tegenstellingen zoals koud-warm, beweeglijk-stabiel, droog-olieachtig en zo meer. Heel eenvoudig gezegd werkt Ayurveda als volgt: Er wordt een diagnose gesteld of je uit balans bent, fysiek of mentaal, en aan de hand van tegenovergestelde eigenschappen wordt de eventuele disbalans weer rechtgetrokken. Op basis van drie energieën die groot werk verrichten in je lichaam wordt er gekeken wat voor type je bent: Vata? Pitta? Kapha? of combinaties hiervan. Bij de Vata zijn de twee elementen ruimte en lucht sterk vertegenwoordigd, bij Pitta vuur en water en bij Kapha water en aarde. Klinkt het al een beetje abracadabra voor je? Kan ik me voorstellen, laten we daarom maar teruggaan naar het verhaal over de sesamolie. Wat kan die sesamolie dan voor je oren betekenen? Het is herfst, er waait harde wind en het wordt frisser en kouder. Stel je bent het Vata type waarbij de elementen ruimte en lucht al royaal in je systeem aanwezig zijn….dan kan die lucht wel erg vervelend worden. Opgeblazen gevoel, winderigheid en last van je oren, overal lucht en kou. Sesamolie heeft de eigenschap te verzwaren en te verwarmen, twee tegenovergestelde eigenschappen dus! Wanneer je dus in de herfst elke ochtend een paar druppels, iets verwarmde, biologische sesamolie in je oren doet zal je aanzienlijk minder last hebben van dat nare gevoel in je oren. Jezelf trakteren op een Ayurvedische warme oliemassage voor het hele lichaam is natuurlijk helemaal een feestje.

Voila! Zo eenvoudig en simpel kan Ayurveda zijn!
www.agnifabriek.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.