Nationaal MS Fonds zoekt extra collectanten

Het Nationaal MS Fonds zoekt voor de MS Collecteweek extra collectanten. Er zijn meer handen nodig om bij iedere voordeur te kunnen aanbellen.

Eén op de duizend Nederlanders krijgt de diagnose MS. Jaarlijks komen er 300 bij. Het is de meest voorkomende invaliderende aandoening onder jongeren in Nederland. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven met MS. Het opgehaalde collectegeld wordt besteed aan onderzoek (voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting. Het Nationaal MS Fonds ontvangt geen subsidies van de overheid en is volledig afhankelijk van donaties, giften en sponsoren. U kunt het ook steunen door een gift over te maken naar giro 5057 te Maassluis. Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Kijk op www.nationaalmsfonds.nl. Of neem contact op met Pamela Zaat, landelijke coördinator van de collecteweek, 010-5919839, pamela@nationaalmsfonds.nl Wat is MS?

MS (multiple sclerose) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (GEEN SPIERZIEKTE)

Het zenuwstelsel is in ons lichaam van groot belang: het vormt namelijk het besturingssysteem voor het functioneren van het hele lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en is opgebouwd uit zenuwcellen. Die zenuwcellen zijn met elkaar en de rest van het lichaam verbonden via zenuwuitlopers (axonen). Die zenuwuitlopers geven prikkels van buitenaf (horen, zien voelen) door aan de hersenen. Andersom worden signalen gestuurd van de hersenen naar de rest van het lichaam om te lopen, MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel is in ons lichaam van groot belang

Het vormt namelijk het besturingssysteem voor het functioneren van het hele lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en is opgebouwd uit zenuwcellen. Die zenuwcellen zijn met elkaar en de rest van het lichaam verbonden via zenuwuitlopers (axonen). Die zenuwuitlopers geven prikkels van buitenaf (horen, zien voelen) door aan de hersenen. Andersom worden signalen gestuurd van de hersenen naar de rest van het lichaam om te lopen, tillen, etcetera. De zenuwuitlopers zijn cruciaal binnen deze processen. Deze uitlopers worden door een vetachtige laag, de myeline, beschermd. Door deze laag verloopt de geleiding van prikkels goed en snel. Bij multiple sclerose zorgt een verkeerde reactie in het lichaam ervoor dat die myelinelaag rondom de enuwcellen wordt afgebroken waardoor die impulsgeleiding wordt verstoord. Sommige boodschappen van de hersenen naar ons lichaam worden niet meer goed doorgegeven. Welke functies verstoord worden, hangt af van de exacte plaatsen waar die myeline wordt afgebroken in het centrale zenuwstelsel. Deze plaatsen kunnen bij een ieder met MS anders zijn, waardoor geen twee mensen met multiple sclerose exact dezelfde klachten hebben. Naast een verschil in het klachtenpatroon, is ook de beloopsvorm van de ziekte bij een ieder anders. Grofweg onderscheiden we vier vormen: milde multiple sclerose, Relapsing Remitting multiple sclerose, Secundair Progressieve multiple sclerose en Primair Progressieve multiple sclerose.

Het is onduidelijk waarom iemand MS krijgt! Dit weten we wel met zekerheid:

  • Het is niet te genezen en gaat niet vanzelf weg. Het is een chronische ziekte.
  • Het komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor.
  • De diagnose wordt vaak gesteld bij mensen tussen 20 en 40 jaar. Maar kinderen kunnen ook het ook krijgen.
  • In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen de ziekte. Ieder jaar komen daar 350 mensen bij.
  • Multiple sclerose betekent zeker niet automatisch (rolstoel)afhankelijkheid.
  • Het komt vooral in westerse landen voor.
  • 100% van alle mensen met MS weet niet wat hen overkomt.

Het Nationaal MS Fonds wil graag 3 belangrijke misverstanden uit de weg helpen om onbegrip uit de weg te helpen:

    • Het is geen spierziekte
    • Multiple sclerose leidt niet altijd tot ernstige invaliditeit
    • Multiple sclerose is niet besmettelijk

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.