Mooi gezicht garantie voor gezondheid?

Mooi gezicht garantie voor gezondheid? Wie een mooi gezicht heeft is net zo vaak ziek als iemand die minder knap is. Een mooi gezicht biedt dus geen enkele garantie voor een goede gezondheid, zo blijkt uit een studie van de Brunel University.

De onderzoekers maakten van 4.732 15-jarigen een 3D-scan van het gezicht. Alle deelnemers deden al vanaf hun geboorte mee aan een langlopend onderzoek naar hun gezondheid. Natuurlijk is het allereerst de vraag wanneer een gezicht mooi of minder mooi kan worden genoemd. Over het algemeen wordt echter een symmetrisch gezicht als mooi betiteld en lang werd bovendien gedacht dat mensen met een symmetrisch gezicht ook in het algemeen gezonder waren. Dat laatste blijkt echter een fabeltje te zijn. Bekende infectieziekten, zoals de mazelen, de bof, ontstoken amandelen, griep en de ziekte van Pfeiffer, blijken net zo vaak voor te komen bij mensen met een symmetrisch gezicht als bij mensen aan wie een wat minder regelmatig gezicht is toebedeeld. Ook bij de mate waarin andere bekende aandoeningen, zoals diarree, overgeven, koorts en oorpijn, voorkomen, werden geen verschillen geconstateerd. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Proceedings of the Royal Society B’.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.