Hoe herken je een verslaving?

Verslavingsproblematiek is aan de orde van de dag.

Cijfers van IVZ (Stichting Informatie Voorziening Zorg) tonen aan dat in ons land twee miljoen mensen kampen met een verslaving. Er zijn meer mannen dan vrouwen verslaafd. Het gaat in 1.677.363 gevallen om middelen die legaal verkrijgbaar zijn, zoals: alcohol, tabak, pijnstillers en medicijnen. Verslaving is een hersenziekte waarbij verschillende hersengebieden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan daarvan. Iemand kan verslaafd raken aan een specifieke gewoonte zoals gamen, gokken en seks of aan middelen zoals drank en drugs. Een verslaving kan leiden tot sociaal-maatschappelijke, lichamelijke en psychische problemen en kan iemands leven uiteindelijk compleet verwoesten. Dat is bijvoorbeeld zo als je verslaafd bent aan cannabis, drank, cocaïne, GHB of 3-MMC.

Ook het gebruik van lachgas als drug komt steeds vaker voor. Lachgasverslaving is een wijdverbreid probleem onder jongeren en ook in de party- en swingersscene raken steeds meer mensen verslaafd aan het middel. Dit artikel geeft antwoord op de vraag: wat doet lachgas? Daarnaast gaan we in op de behandeling van een lachgasverslaving.

Lachgasverslaving

Er is sprake van een verslaving als je psychisch of lichamelijk niet meer zonder een gewoonte of middel kunt. Daarnaast heb je steeds meer nodig om tot het hetzelfde effect te komen. Je denkt voortdurend aan het verkrijgen en het gebruiken van het middel en geeft belangrijke dingen op om bezig te kunnen zijn met een gewoonte of middel. Er treden ontwenningsverschijnselen op wanneer je niet gebruikt, zoals bij lachgas het geval kan zijn. Veel mensen gebruiken dit geur- en kleurloze gas dat is bedoeld als drijfgas voor slagroomspuiten op recreatieve basis. Sommige gebruikers merken echter dat het moeilijk is om ermee te stoppen en voelen de sterke drang om meer en opnieuw van het gas te gebruiken. Zorgwekkende signalen die aantonen dat je ernstig verslaafd kunt raken aan lachgas. Het probleem wordt door zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid gekenmerkt.

Wat doet lachgas?

Als je lachgas inhaleert, ervaar je vrijwel direct verschillende effecten zoals een korte roes van ongeveer één tot vijf minuten. Het lijkt een beetje op dronkenschap en geeft je een gevoel dat je je bewustzijn bijna verliest. Het gas draagt de naam lachgas omdat sommige mensen ervan moeten lachen. Mensen die het middel gebruiken, geven aan dat geluiden en beelden op een andere manier binnenkomen. Verder ervaren zij een licht gevoel in het hoofd, voelen ze geen pijnprikkels en merken ze dat hun spieren ontspannen. Bij snelle inname of een hoge dosering kunnen ook hallucinaties optreden, waarbij je dingen hoort of ziet die er in werkelijkheid niet zijn. Jonge en onervaren gebruikers en mensen met een laag vitamine B12-niveau, zijn het meest gevoelig voor de schadelijke effecten zoals: een doof gevoel en tintelingen in de armen en benen, bloedarmoede, vergiftiging van het zenuwstelsel, verlammingsverschijnselen en zenuwschade in het ruggenmerg.

Verslavingszorg

Heb jij moeite om met het gebruik van lachgas of een andere drug te stoppen? Of merk je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan een middel of een gewoonte? Bij een gespecialiseerde verslavingszorginstelling ben je aan het juiste adres voor hulp en advies bij iedere vorm van verslaving. Het team van specialisten beslist daar samen met de cliënt en diens naasten welk soort behandeling geschikt is om iemands leven weer op orde te krijgen. De herstelprogramma’s variëren van dagbehandelingen en familieprogramma’s tot detoxificatie (ontgiften) en klinische behandelingen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.