Ouders verslaafd of een psychisch probleem?

  Ouders verslaafd of een psychisch probleem? De cijfers Nederland telt 405.000 mensen met een psychische aandoening en/of verslaving en met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar.

In totaal hebben deze ouders 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger. Ongeveer 96% van deze kinderen heeft een ouder met ten minste één psychische aandoening zoals een depressie, paniekstoornis of ADHD. Bij 4% van de kinderen heeft de ouder een verslaving. Vaak heeft deze ouder ook nog een andere psychische aandoening. Risico Voor veel kinderen is het ingrijpend als hun ouder ziek is. Ze voelen zich vaak schuldig, verantwoordelijk of schamen zich voor het gedrag van hun ouder. Loyaliteitsproblemen, het overnemen van oudertaken en isolement kunnen het gevolg zijn. Deze kinderen hebben ook een verhoogde kans zelf problemen te ontwikkelen. Dat kan door erfelijke aanleg, maar ook door de omstandigheden in het gezin en de manier waarop ouders met elkaar omgaan. Maar het kan ook goed gaan. Van belang zijn dan bijvoorbeeld een goede relatie tussen ouder en kind, goede ondersteuning van de gezonde ouder, voldoende afleiding en indien nodig professionele begeleiding. Lotgenoten en steun Brijder Jeugd organiseert met GGZ-partners groepen voor kinderen van ouders met een psychisch probleem (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KVO). Deze KOPP/KVO-groepen zijn er voor verschillende leeftijdsgroepen. De KOPP/KVO-groep richt zich op de gevolgen voor deze kinderen om ernstige problemen te voorkomen. De sessies bestaan uit acht bijeenkomsten na school voor de kinderen en één ouderavond voor de ouders. In de groep is er aandacht voor uitleg wat er met hun ouder aan de hand is, leren kinderen omgaan met hun wisselende gevoelens en hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast merken ze dat ze niet de enige zijn. In de groep kunnen kinderen hun verhalen kwijt en kennismaken met kinderen met dezelfde ervaringen. Er wordt gepraat en geluisterd en er worden (creatieve) opdrachten uitgevoerd. Aanmelding of informatie Kent u of heeft u een kind dat baat zou hebben bij de groep, dan hoort Brijder Jeugd dat graag. Zij vragen altijd toestemming aan de ouders en in een kennismakingsgesprek met het kind en de ouder(s) leggen we graag uit hoe alles in zijn werk gaat. Voor meer informatie en aanmelding: http://www.brijderjeugd.nl/aanmelden-kopp-kvo-groep.html Bellen kan ook natuurlijk: 088 - 358 22 60 of mailen naar preventie@brijder.nl    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.