Gewichtstoename na borstkanker

Gewichtstoename na borstkanker Vrouwen die de strijd tegen borstkanker hebben overwonnen, krijgen daarna sneller te maken met een toename van het lichaamsgewicht dan leeftijdsgenoten voor wie de ziekte geen rol heeft gespeeld. Dat blijkt uit onderzoek van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Het was al bekend dat er na het overwinnen van kanker sprake was van een gewichtstoename, maar toen was nog niet duidelijk of die toename zich ook voordeed bij leeftijdsgenoten die geen kanker hadden gehad. De onderzoekers wilden uitsluiten dat de toename van het lichaamsgewicht toe te schrijven was aan de overgang of de leeftijd in het algemeen. De gegevens van 303 vrouwen die borstkanker hadden overwonnen werden voor het onderzoek vergeleken met de gegevens van 307 leeftijdsgenoten zonder kanker. De gebruikte informatie was afkomstig uit de Breast and Ovarian Surveillance Service Cohort Studie. De onderzoekers hebben de conclusie getrokken dat bij vrouwen met een borstkankerverleden sprake was van gemiddeld 1,7 kilogram meer gewichtstoename dan bij de vrouwen die geen kanker hadden gehad. Opvallend daarbij is dat het verschil vrijwel verdwenen was bij vrouwen die al meer dan vijf jaar voor het eerste meetmoment met de gevreesde ziekte te maken hadden gehad. Kennelijk is de hogere gewichtstoename alleen aan de orde in de eerste vijf jaren na het overwinnen van de ziekte. De onderzoekers benadrukken het belang om de patiënten te wijzen op het risico van gewichtstoename, omdat dit coronaire hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2 in de hand kan werken.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.