Geen btw op biologische producten

Campagne in biologische speciaalzaken zet zich in voor 0% btw op biologisch voedsel

"De echte prijs van eten moet op de kassabon staan en niet op rekening van de volgende generatie"
Op vrijdag 3 november is de aftrap van de campagne 'geen btw op bio'. Volkert Engelsman -afgelopen maand door Trouw uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017- zet om 12:30 uur bij Gimsel in Rotterdam de eerste handtekening onder de landelijke petitie 'geen btw op bio'. Het doel van de initiatiefnemers: in de eerste 100 dagen van het kabinet naar 0% btw op biologische voeding. Op 10, 11 en 12 november kunnen mensen alvast btw-vrij boodschappen doen bij hun biologische speciaalzaak. De campagne 'geen btw op bio' is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin onder andere de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken. Met een petitie willen ze bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht wordt belast. Want zolang de kosten van milieuvernietiging, zoals de massale insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog. Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou volgens hen daarom vrijgesteld moeten worden van btw.

Alvast oefenen aan de kassa

Op 10, 11 en 12 november kunnen mensen alvast btw-vrij boodschappen doen bij hun biologische speciaalzaak. De 6% btw op voedingsmiddelen wordt dan niet in rekening gebracht.

De echte prijs van eten

Volkert Engelsman, die de eerste handtekening onder de petitie zet, heeft afgelopen jaren vanuit zijn handelsbedrijf Eosta gewerkt om de echte kosten van voeding in kaart te brengen. Uit het onderzoeksrapport True Cost of Food, dat hij samen met de FAO heeft laten uitvoeren, blijkt dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent. “Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop,” concludeert Engelsman.

In 100 dagen naar 0%

Vanaf aanstaande vrijdag kunnen betrokken burgers de petitie ondertekenen. Dat kan bij de kassa in biologische speciaalzaken of via de campagnewebsite. Het doel is om minimaal 40.000 handtekeningen op te halen van betrokken burgers. De petitie met handtekeningen zal begin 2018 aangeboden worden aan de leden van de Tweede Kamer. www.geenbtwopbio.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.