Foliumzuur voor de zwangere vrouw (vitamine B11)

Foliumzuur voor de zwangere vrouw Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is één van de vitamines waar we in Nederland niet altijd genoeg van binnen krijgen en verdient daarom voor sommige groepen extra aandacht.

In de voeding komt foliumzuur voor in groene groente, volkoren producten en zuivel. Veel vrouwen weten dat wanneer ze zwanger willen worden of als ze zwanger zijn extra foliumzuur, door middel van een voedingssupplement belangrijk is. Maar waarom het van belang is en wat de exacte adviezen zijn is lang niet bij iedereen bekend. Tijd om daar verandering in te brengen! Wat doet foliumzuur? Foliumzuur heeft veel verschillende functies in het lichaam. Zo is het nodig voor de groei en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook voor het immuunsysteem isvitamine B11 van belang. Daarnaast is het erg belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Vooral voor zwangere vrouwen is een supplement met foliumzuur dan ook ten zeerste aan te bevelen. Zwanger Bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind speelt foliumzuur een belangrijke rol. Naast dat het de weefselgroei stimuleert, verlaagt de inname van foliumzuur door de moeder het risico op een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip bij het ongeboren kindje. Dosering Voor wie zwanger wil worden adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel je via het eten binnenkrijgt. Het advies is om hier vier weken voor bevruchting mee te starten. Ook de eerste 8 weken van de zwangerschap wordt geadviseerd dagelijks 400 microgram vitamine B11 te slikken. Hierna is het niet meer noodzakelijk om bij te slikken, maar vaak zie je dat vrouwen het nog wel blijven doen. Dit is geen enkel probleem. Ook tijdens het geven van borstvoeding is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is extra aan te bevelen. Foliumzuur wordt los verkocht of is verkrijgbaar in een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. Opname De opname van vitamine B11 uit een voedingssupplement is hoger dan uit de voeding. Voor natuurlijk foliumzuur uit bijvoorbeeld groene groente geldt dat deze minder goed wordt opgenomen dan in een supplement. Ook andere vitamines in het bloed kunnen de hoeveelheid foliumzuur in het lichaam beïnvloeden. Zo leidt een tekort aan vitamine B12 vaak tot een tekort aan vitamine B11. Daardoor kan bloedarmoede ontstaan. Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur in het lichaam juist. Soms lukt het niet om alle vitamines uit de voeding te halen. Een multivitamine supplement biedt dan uitkomst. Vragen over andere vitamines, mineralen of kruiden? Supplementinfo.nl is een onafhankelijk kenniscentrum met betrouwbare informatie over het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden, probiotica, visolie en meer. Bezoekers krijgen met de Schijf voor jouw Lijf advies op maat of zoeken zelf informatie in het SupplementenABC en het GezondheidsABC. Ook nieuws, consumentenvragen en testjes komen aan bod. Deze tekst is mogelijk gemaakt door supplementinfo.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.