Collageen beschermt uw bloedvaten

“Maar hoe beschermt u dan uw bloedvaten?” De slagaders kloppen Als ons hart samentrekt, dan duwt het met veel kracht het bloed in de slagaders. Die slagaders zetten op dat moment uit.

“Maar hoe beschermt u dan uw bloedvaten?”

De slagaders kloppen
Als ons hart samentrekt, dan duwt het met veel kracht het bloed in de slagaders. Die slagaders zetten op dat moment uit. En niet zo maar een beetje! Ze zetten zo ver uit, dat we dat gemakkelijk kunnen voelen met onze vingers. Leg uw vinger maar eens op de binnenkant van uw pols, in het verlengde van uw duim, en dan voelt u het. De slagader klopt. Hij zet uit, en trekt opnieuw samen. Zet uit, en trekt samen. Dat “kloppen” noemen we de polsslag, zo’n 37.000.000 maal per jaar! Dat proces van uitzetten en samentrekken gebeurt even vaak als het samentrekken van ons hart. Gemiddeld 70 keer per minuut, dat is 4200 keer per uur, meer dan 100 000 keer per dag, meer dan 3 miljoen keer per maand, bijna 37 miljoen keer per jaar, bijna 400 miljoen keer voor we tien jaar oud worden. De slagaders worden blootgesteld aan een ongelofelijk zware last. En dat geldt voor elke slagader, maar vooral voor diegenen die zich in de buurt van het hart bevinden. Die noemt men gewoonlijk kransslagaders. Grootste druk op kransslagaders Het is geen toeval dat een van de grootste problemen de zogenaamde kransslagaderverkalking is, een voorloper van een hartinfarct. Vergeleken daarmee is het leven van de aderen en de haarvaten een luie vakantie. De slagaders raken als gevolg van de enorme last waar ze aan worden blootgesteld veel sneller beschadigd. En aan het neerslaan van cholesterol gaat in elk geval een beschadiging van het bloedvat vooraf. Wat bepaalt of de slagader de druk goed verdraagt, of beschadigd raakt?

Collageen beschermt uw bloedvaten
De natuur heeft – zoals we dat van haar gewend zijn – voor een uitstekende oplossing gezorgd. Het fundamentele, maar met het blote oog niet zichtbare raamwerk van ons lichaam wordt gevormd door een speciaal eiwitsoort. Deze stof is heel sterk, bijna onbreekbaar en toch flexibel. Een uitstekende oplossing dus. Deze eiwitsoort, die ook in de wanden van onze bloedvaten zit, werd door de wetenschappers collageen gedoopt. Collageen even sterk als staaldraad Collageendraden zijn zo sterk dat een vezeltje met een diameter van 1 mm een last van zo’n 40 kg aankan. Tenminste, als het collageen van goede kwaliteit is. en collageendraadje met een diameter van 3 mm is opgewassen tegen een man van 120 kg. Even sterk als een staaldraad dus! Tenminste, als de kwaliteit echt goed is! Kwantiteit én kwaliteit Het is heel eenvoudig.  De stevigheid van onze bloedvaten staat in verhouding tot de hoeveelheid collageen die erin zit, en de kwaliteit van dat collageen. Er moet aan twee belangrijke eisen worden voldaan: - Er moet genoeg collageen zijn - Het collageen moet van uitstekende kwaliteit zijn. Het collageen verzekert de hoge graad van flexibiliteit van de slagaders en zorgt er ook voor dat de slagader niet te ver uitzet. Hoe beschadigt bloedvat? Als er niet genoeg collageen is, of als de kwaliteit ervan niet goed genoeg is, dan zullen de slagaders de ongelooflijk grote druk niet lang verdragen en zullen ze vroeg of laat beschadigd raken.  De verzwakte wand van de slagader zet dan te ver uit en er ontstaan barstjes aan de binnenkant. Veel vitamine C nodig! De productie van collageen vereist bijzonder veel vitamine C. De behoefte aan vitamine C verschilt tot op bepaalde hoogte van mens tot mens, want het is ook afhankelijk van de levenswijze. Roken, bijvoorbeeld, onttrekt heel wat vitamine C aan belangrijke levensfuncties 


Spataders & Aderverkalking
De aders en in het bijzonder de slagaders (arteria) worden aan ongelooflijk veel belasting blootgesteld.  Ze zouden die belasting zonder problemen moeten kunnen doorstaan. De stevigheid wordt gegarandeerd door een collageenstructuur van onberispelijke kwaliteit. Bij gebrek eraan ontstaan er spataders of kan er aderverkalking optreden bij de slagaders. In tegenstelling tot wat velen denken, veroorzaakt cholesterol geen schade aan de aders. Schade aan de aders wordt veroorzaakt door een gebrek aan collageen in de aderwanden.

www.lenkeiboeken.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.