Bacteriële vaginose? Vitamine C!

Dat vitamine C de weerstand verhoogt en in de herfst een handje kan helpen tegen verkoudheid, weten we allemaal. Maar vitamine C kan ook ingezet worden bij een heel andere klacht.

Denk bijvoorbeeld eens aan bacteriële vaginose. In m’n praktijk vragen vrouwen met bacteriële vaginose steeds vaker test setjes aan om de vaginale flora in kaart te brengen. Deze vrouwen hebben al van alles geprobeerd, maar met de ‘vitamine-c-tip’ zijn ze nog niet bekend. Vaak zijn de reacties positief.

Kenmerken van bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose  wordt veroorzaakt door een sterke (over)groei van bacteriestammen in de vagina. Een normale vaginale flora bestaat, naast andere bacteriën, hoofdzakelijk uit lactobacillen. Lactobacillen maken melkzuur aan en geven de vagina een zuur milieu. Deze zuurgraad (uitgedrukt in pH-waarde) zorgt voor een goede balans tussen de lactobacillen en overige bacteriën. Als deze balans verstoord raakt, kunnen de andere bacteriën de overhand krijgen en klachten geven zoals:

  • afscheiding met een visachtige geur;
  • witte vloed die gehecht is aan de wand van de vagina;
  • en afscheiding met een pH-waarde hoger dan 4,5.

Oorzaken van bacteriële vaginose

De verstoring van de vaginale flora kan komen door het wassen van de vagina met zeep, het gebruik van tampons en inlegkruisjes, vaginale douches, vaginale sprays, geneesmiddelen of door hormonale veranderingen (de pil, zwangerschap of overgang) en geslachtsgemeenschap. Maar ook door een verstoorde darmflora. Dit is in kaart te brengen met een ontlasting onderzoek.

Vitamine C gebruik bij bacteriële vaginose

Een simpel vitamine C tablet kan helpen bij het behandelen van bacteriële vaginose. Let er wel op dat het tablet uit puur ascorbinezuur bestaat (dus geen ester-C of ascorbylpalmitaat) en dat er zo min mogelijk extra stoffen aan toegevoegd zijn. Slijmvliezen (van de vagina) kunnen bijvoorbeeld reageren op rozenbottelextract en klachten geven. Let op: vitamine C kan, voornamelijk bij oraal gebruik, invloed hebben op bepaalde biochemische waarden in het bloed, zoals lactaat dehydrogenase, transaminasen (ASAT-/ALAT waarde), bilirubine en glucosurie. Daarnaast kan vitamine C de werkzaamheid van bloedverdunners verminderen.

Duur van de behandeling

Om bacteriële vaginose te behandelen, breng je ’s avonds voor het slapen gaan een vitamine C tablet diep aan in de vagina. Vitamine C kan langdurig ingezet worden.  Dit is handig bij een zwangerschap; tijdens deze periode kunnen de omstandigheden van de vaginale flora namelijk wijzigen. Als je menstrueert, is het aan te raden om even te stoppen met de vaginale toediening van vitamine C.

Voedingstips bij bacteriële vaginose

Natuurlijk is het ook belangrijk om bij bacteriële vaginose op je voeding te letten. Daarom hieronder nog even een top tien aan voedingsadviezen die inzetbaar zijn bij bacteriële vaginose.

  • Kies voor biologische voeding, eet gevarieerd, neem de tijd voor je maaltijd en kauw het eten goed.
  • Neem bij voorkeur zo vers mogelijke voeding en als je dan toch iets verpakt koopt, lees dan nauwkeurig de etiketten.
  • Let op wat jouw lichaam, constitutie, intuïtie, gevoel en/of smaak je aangeeft te eten. Eet niets waar je een afkeer voor hebt of wat je niet verdraagt. (Dit is overigens geen vrijbrief om meteen naar de chocola te grijpen, “omdat je lichaam dat aangeeft”!)
  • Neem geen transvetten (gebakken vetten en oliën , margarine, frituur, gebak, snacks, chips) en gebruik geen magnetron, frituurpan en Tefal pannen. Stoom, kook, stoof je eten of bereid het in de oven.
  • Eet verse groenten (volwassenen: vijfhonderd gram per dag; een deel kan in comprimeerde vorm zoals biologische groentesappen of gepureerde groentesoepen) en fruit (volwassenen: drie stuks per dag). Dit geeft voldoende vezels om de darmflora (in het bijzonder de Bifido-soorten) te voorzien van eten.
  • Drink voldoende; anderhalf tot twee liter water per dag.
  • Let op de zuur-base balans; wanneer je één portie eiwit eet, moeten er vijf porties groenten tegenover staan om dit evenwicht te hanteren.
  • Eet meer peulvruchten, noten en zaden. Let op: noten en zaden kunnen allergische reacties geven op het (vaginale) slijmvlies.
  • Eet liever geen tussendoortjes. Heb je toch trek, neem dan verse noten of wat yoghurt.
  • Eet geen geraffineerde graanproducten, deze geven kans op bloedsuikerschommelingen. Eet liever volkerenproducten. Wanneer (volkoren) graanproducten slijmvliesklachten geven, kan het zo zijn dat je reageert op gluten. Via (ontlasting) onderzoek kan een glutenprobleem boven tafel worden gebracht.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.